«Τρομάζουν» οι αυξήσεις σε κοτόπουλα, καλαμπόκι, σιτάρι και αλεύρι

Μακρόν: «Θα αντιμετωπίσουμε παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Δραματικές αυξήσεις σημειώνονται στις τιμές πολλών προϊόντων στην αγορά, κάνοντας τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

«Άλμα» στις τιμές καταγράφεται και στα κοτόπουλα, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με πριν έναν μήνα.  Αυτό συμβαίνει γιατί τα αποθέματα σε ζωοτροφές μειώνονται, με αποτέλεσμα οι εταιρείες σταματούν τις προσφορές. Τα αποθέματα ασφαλείας του κλάδου είναι γύρω στον ένα μήνα και για την εκτροφή των πουλερικών απαιτούνται 45 ημέρες.  

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Μεγάλο πλήγμα αποτελεί και η τιμή στο καλαμπόκι και το σιτάρι, η οποία έχει διπλασιαστεί από 210 στα 420 ευρώ ο τόνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγές καλαμποκιού στον κόσμο.

Αύξηση μέσα σε 24 ώρες παρουσιάστηκε και στην τιμή του αλευριού, το οποίο ανέβηκε κατά 25 λεπτά το κιλό από χθες. 

Μακρόν: «Θα αντιμετωπίσουμε παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

«Θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και η Γαλλία θα πάρει την πρωτοβουλία να αποφέρει μια συντονισμένη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. 

«Και τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα; Το ίδιο πράγμα όπως με την ενέργεια, θα θέσω σε εφαρμογή μια επισιτιστική επιταγή για να βοηθήσω τα νοικοκυριά με τα πιο χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη να αντιμετωπίσούν αυτό το επιπλέον κόστος. Θα επιμείνω στις ''κοντινές'' αγορές και τις αγορές made in France (γαλλικών προιόντων) και θα επιτρέψω να χτυπηθεί ένα μέρος της παρανομίας» σημείωσε.

Ουκρανία: Πήραν «φωτιά» οι τιμές των σιτηρών – Σε υψηλά 14 ετών

«Ορίστε το σύνολο απ αυτά που θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα και στη συνέχεια είναι η ατζέντα της ανεξαρτησίας γιατί θα πρέπει όλα αυτά να έχουν διάρκεια και θα πάρουν πολλά χρόνια. Λιγότερο να εξαρτόμαστε απ όλα αυτά τα υλικά που μας έρχονται κάποιες φορές από την άλλη άκρη του κόσμου. Στην παραμικρή κρίση, το είδαμε στην πανδημία, το βλεπουμε με έναν πόλεμο έχουμε τις τιμές που εκτοξεύονται (βλέπουμε) ότι μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από την μια ή την άλλη αποσταθεροποίηση και στη συνέχεια βλεπουμε καλά πως δεν είμαστε πια οι κύριοι της ζωής μας» είπε τέλος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top