Στα ύψη το ρεύμα στην Ελλάδα: Αυξήθηκε 42% σε μια εβδομάδα

Ανοδικά κινείται και το φυσικό αέριο

Στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωπαϊκής αγοράς διαπραγματεύεται σήμερα η τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα, με την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά επόμενης μέρας να διαμορφώνεται χθες στα 293,79 ευρώ/MWh.

Οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα, ωθούμενες από τις ανοδικές τιμές και στο φυσικό αέριο, επηρεάζουν και τις τιμές στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής και σήμερα η Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία και η Ουγγαρία έχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην τιμή της χονδρεμπορικής, με τιμή 295 ευρώ/Mwh. Ακολουθούν η Γαλλία με 275,45 ευρώ/MWh, η Ιταλία με 272,69 ευρώ /Mwh και η Ελβετία με 270,25 ευρώ/MWh.

Με την τιμή στα 293,79 ευρώ/MWh, η άνοδος είναι 42% σε σχέση με τις 22 Ιανουαρίου, που ήταν 206,46 ευρώ/MWh.

Επιδότηση ρεύματος - φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

Στις αιτίες της ανόδου περιλαμβάνεται η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής για την κάλυψη της σημερινής ζήτησης κυριαρχείται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 40,1%, οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά που συγκρατούν το κόστος έχουν περιορισμένη συμμετοχή, στο 19,97% και 6,52% αντίστοιχα. Οι λιγνιτικές μονάδες αντιστοιχούν στο 14,77%, ενώ υψηλές είναι και οι εισαγωγές με 14,34%.

Η τιμή των 293,79 ευρώ/MWh είναι η υψηλότερη του μήνα στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν τον μήνα να κλείνει σε χαμηλότερα επίπεδα κόστους έναντι του Δεκεμβρίου που ήταν στα 235 ευρώ/MWh.

Αγορά Ρεύματος

Πηγή: ΡΑΕ

Ανοδικά και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινήθηκε χθες και το φυσικό αέριο στις χρηματιστηριακές αγορές, ξεπερνώντας μέσα στην ημέρα και τα 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ολλανδική πλατφόρμα TTF), όταν στις 21 Ιανουαρίου βρισκόταν στα 78,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ως γνωστόν, φέτος η τιμή του αερίου για τελική οικιακή χρήση στην ελληνική αγορά έχει μέχρι και πενταπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης επίσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας μέχρι και στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,178 ευρώ ανά λίτρο.

Σημειώνεται πως σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top