Προσοχή: Πώς απατεώνες αρπάζουν χιλιάδες ευρώ με τηλεφωνικές απάτες

Εκατοντάδες Έλληνες έχουν χάσει μεγάλα ποσά απο υποσχέσεις για επενδύσεις

Πιστωτική κάρτα

Μεγάλα ποσά από εκατοντάδες Έλληνες έχουν καταφέρει να αρπάξουν με τηλεφωνικές απάτες οι επιτήδειοι, ειδικά κατά την πανδημία, υποσχόμενοι «μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Οι δελεαστικές ευκαιρίες για επενδύσεις κάνουν τους ανυποψίαστους πολίτες να γίνονται μέρη μιας απάτης που καταφέρνει και πετυχαίνει τα τελευταία χρόνια ένα διεθνές δίκτυο εταιριών-κελυφών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γνωστών και ως «τηλεφωνικές απάτες από το Λονδίνο».

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας εξηγεί ότι «η οικονομική ζημία που έχει υποστεί μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας από απάτες τύπου Forex ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο ανυποψίαστος μικροεπενδυτής τοποθετεί τα χρήματά του σε μια πλατφόρμα, η οποία παρουσιάζει κέρδη. Πρόκειται για αριθμούς χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, που αυξομειώνεται βάσει της πίεσης που θέλουν οι επιτήδειοι να ασκήσουν στα θύματά τους. Έτσι, κάποιος π.χ. που κατέθεσε 90.000 ευρώ, βρίσκεται με κέρδη 300.000 ευρώ ή και περισσότερων.

Η ομηρία, όμως, ξεκινά όταν οι επενδυτές ζητήσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους καθώς ενημερώνονται πως πρόκειται για «μαύρο χρήμα» και θα πρέπει να πληρώσουν ένα υψηλότατο φόρο, ο οποίος θα αποδοθεί στο βρετανικό κράτος. Οι περισσότεροι δεν έχουν άλλα χρήματα και έτσι, αναγκάζονται να δανειστούν ή και να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία».

Πώς δρα το κύκλωμα

Η δράση του κυκλώματος είναι η εξής: Γίνεται μια κλήση σε ανυποψίαστο πελάτη από τηλεφωνικό κέντρο παράνομης επενδυτικής εταιρείας, η οποία του προτείνει να επενδύσει χρήματα με υψηλές αποδόσεις μέσω εγγραφής σε μια –ψεύτικη– πλατφόρμα. Ο πελάτης, αν δεν πεισθεί στην αρχή, τότε γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες μέσω του «επενδυτικού συμβούλου» ή και μέσω άλλων τεχνασμάτων.

Έτσι, το θύμα επενδύει ποσά, τα οποία είναι μικρά στην αρχή, γύρω στα 250 ευρώ, όμως αυξάνονται συνεχώς, μέχρι και 30.000 ευρώ, και λίγες ημέρες μετά τους εμφανίζονται πλασματικά υπερκέρδη που θέλουν να τα εισπράξουν.

Όμως τότε, η παράνομη εταιρεία τους απαντά πως θα πρέπει να πληρώσουν έναν υπέρογκο φόρο για να πάρουν τα κέρδη τους. Για αυτό τα θύματα δανείζονται για να μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο ενώ τελικά δεν εισπράττουν ποτέ τα «κέρδη» τους.

Έχουν γίνει 18 συλλήψεις

Ο εντοπισμός όσων βρίσκονται όντως πίσω από τις παράνομες εταιρείες επενδύσεων είναι, αν όχι αδύνατος, πάρα πολύ δύσκολος. Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί 18 άτομα τον Απρίλιο του 2021, από διάφορες χώρες, μετά τη συνεργασία γερμανικών, βουλγαρικών και κοσοβαρικών αρχών.

Οι συλληφθέντες αποτελούσαν, ως επί το πλείστον, υπαλλήλους και διοικητικό προσωπικό σε τηλεφωνικά κέντρα επενδυτικών εταιρειών που χρησιμοποιούσαν πλατφόρμες συναλλαγών ισραηλινής τεχνολογίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top