Τεκμήρια διαβίωσης: Τέλος οι απαλλαγές – Τι ισχύει για φέτος

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία

Χρήματα τραπέζι

Κανονικά θα εφαρμοστούν φέτος τα τεκμήρια για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 των πληττόμενων της πανδημίας, δεν θα επαναληφθεί για τα εισοδήματα του 2021, που θα φορολογηθούν το 2022.

Έτσι ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματα τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

Απίστευτο «πάρτι» φοροδιαφυγής με πλαστά τιμολόγια 430 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξαίρεση από τα τεκμήρια φέτος θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, που ήταν σε αναστολή για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών που σημαίνει ότι είναι μόνο οι απασχολούμενοι σε δραστηριότητες στον καλλιτεχνικό χώρο.

To 39% των προσφυγών φορολογούμενων για άδικους φόρους δικαιώνονται

Σημειώνεται ότι το 2019 (έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων 2.092.487 φορολογούμενοι, υπόχρεοι και σύζυγοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,41 δισ. ευρώ και πλήρωσαν αισθητά αυξημένο φόρο, σε σχέση με τον φόρο που αναλογούσε στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Ποια είναι τα τεκμήρια διαβίωσης

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

1.    Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

2.    Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

3.    Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

4.    Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

5.    Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

6.    Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

7.    Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

8.    Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top