To 39% των προσφυγών φορολογούμενων για άδικους φόρους δικαιώνονται

Πώς μπορείτε να υποβάλλεται προσφυγή

Φιλοθέη Μακριδάκη
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

 

Το 39% των προσφυγών φορολογούμενων πολιτών για άδικους φόρους δικαιώνονται με ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης) στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Για ποιο λόγο υποβάλλονται οι ενδικοφανείς προσφυγές

Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. 

Πότε διαγράφονται τα χρέη στην εφορία

Σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να υποβάλλετε ενδικοφανή προσφυγή

Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (άρθρο 2 του ν.4174/2013) οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

Προσοχή: Για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.

Ποιοι δε θα πληρώσουν φόρο επιτηδεύματος φέτος

Άρα, όταν η φορολογική διοίκηση επιβάλει φόρο που τον θεωρώ άδικο και καταχρηστικό , έχω το δικαίωμα ως πολίτης να υποβάλω ενδικοφανή προσφυγή και να διεκδικήσω το δίκιο μου. Σήμερα το 39% των προσφυγών γίνονται δεκτές. Αυτό κοντολογίς σημαίνει ο κάθε έφορος και ελεγκτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιβολή φόρων! Βέβαια και η διοικητική αρχή του υπουργείου οικονομικών πρέπει να ορίζει νόμους με απόλυτη ευκρίνεια διατυπωμένους , που να μην αφήνουν περιθώρια εναλλακτικών ερμηνειών από τους εκάστοτε ελεγκτές.

Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top