Παράταση του προγράμματος «Γέφυρα»: Τι θα ισχύσει για την επιδότηση δανείων

Ληξιπρόθεσμος οφειλέτης στους δύο μήνες κι όχι στις 90 ημέρες καθυστέρησης

σπίτι δάνειο

Παράταση τριών μηνών δόθηκε στην κρατική επιδότηση του προγράμματος κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων «Γέφυρα», το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία.

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα: Τα νέα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η τρίμηνη επιδότηση θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι είτε  λαμβάνουν είτε ήδη έλαβαν την επιδότηση για 9 μήνες. Έτσι πλέον θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

Παράταση «Γέφυρα 1»: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη κι έτσι οι δικαιούχοι δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια. 

Για όσους έχει ολοκληρωθεί η 9 μηνών επιδότηση θα καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα τρεις μήνες, με έναρξη τον μήνα Οκτώβριο και τους επόμενους 2 μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 

Για όσους δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα συνεχίσουν να καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα τρεις μήνες μετά το πέρας του 9μηνου.

Η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης. και για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.

Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Σημειώνεται ότι στη δημοσίευση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για την παράταση του Προγράμματος «Γέφυρα 1» επισημαίνεται ότι τελικά ένας δανειολήπτης που έχει λάβει κρατική επιδότηση για την πληρωμή της μηνιαίας δόσης του δανείου του μέσω της «Γέφυρας» θα θεωρείται ληξιπρόθεσμος στους δύο μήνες και όχι στις 90 ημέρες καθυστέρησης.

Επιχειρηματικά δάνεια 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης μέσω του «Γέφυρα 2», μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

Και στην περίπτωση αυτή, το ποσό που κρίνει τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, διαμορφώνεται στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top