Εκκρεμείς συντάξεις: Σε ποια Ταμεία υπάρχει σημαντική επιτάχυνση

Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

Κωστής Χατζηδάκης

Τη σημαντική επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν στο τ. ΤΣΑΥ, στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό και στο τ. ΤΣΜΕΔΕ παρουσίασαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη η Γενική Διευθύντρια Συντάξεων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ παρουσία του Διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.    

Έως 5 χρόνια περιμένουν για σύνταξη όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση  

Ο Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το κτήριο της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για την σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, που παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις των τριών τ. Ταμείων. Πρόκειται για τρία από τα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία με συσσώρευση χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων υγειονομικών, νομικών και μηχανικών που η εκκαθάριση τους καθυστερούσε για χρόνια (κάποιες από αυτές από το 2016). 

Συντάξεις Νοεμβρίου 2021: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Αναλυτικά:

-Στο τ. ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες και οι συντάξεις να εκδίδονται προτού θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες. Προς τη κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι και η συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου με στελέχη του συνδράμει στην οριστική εξάλειψη των εκκρεμοτήτων. 

-Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τ. ΤΑΝ. Το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανα μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%. 

-Τέλος, το επόμενο διάστημα το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ καθώς ναι μεν η πρόοδος είναι εμφανής, απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει στους 6 μήνες στις αρχές του έτους και στους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Όπως τόνισαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, η πρόοδος στα συγκεκριμένα τ. Ταμεία οφείλεται στην καλύτερη εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών, στη συγκέντρωση των υπαλλήλων τόσο της ασφάλισης όσο και των συντάξεων σε έναν ενιαίο χώρο στο κτήριο της Αχαρνών, στην υιοθέτηση από τους διευθυντές συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, καθώς και στη λειτουργία του «Πράσινου Κτηρίου» στη Λ. Κηφισίας που αυτοματοποίησε διαδικασίες ειδικά για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Χατζηδάκης: Η μάχη για την οριστική απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται

Η οργή Χατζηδάκη για τη γραφειοκρατία στον ΕΦΚΑ - Τι έγραψε στο facebook


Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: 

«Επισκέφθηκα σήμερα το κτήριο Διοίκησης του ΕΦΚΑ και συναντήθηκα με τον Διοικητή, τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων και με υπαλλήλους για να διαπιστώσω και από κοντά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στους ρυθμούς απονομής των συντάξεων κυρίως στο τ. ΤΣΑΥ και στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Η μάχη για την οριστική απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται με σύστημα και αποφασιστικότητα. Και αφού τα καταφέρνουμε στα 3 πιο προβληματικά τ. Ταμεία μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον υπόλοιπο ΕΦΚΑ. Μπράβο στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για το θετικό αυτό αποτέλεσμα και ευχαριστίες στα στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συνέδραμαν στη προσπάθεια που γίνεται στο τ. ΤΣΑΥ».

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε από την πλευρά του: «Συνεργαζόμαστε καθημερινά με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να λύνουμε τα προβλήματα στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού απονομής σε τ. ΤΣΑΥ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί τη καλύτερη απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top