Η διπλή «βόμβα» της ΔΕΗ: Η πολλαπλή στόχευση και οι αντιδράσεις

Ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μείωση συμμετοχής του Δημοσίου

Μια είδηση- έκπληξη επεφύλασσε χθες η ΔΕΗ, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ, στην οποία κατά τα φαινόμενα το Δημόσιο θα περιορίσει τη συμμετοχή του. 

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Παππούς στο μεσημεριανό δελτίο του Star, υπήρξε όντως αιφνιδιασμός χθες γιατί πέρα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Δημόσιο αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34%, διατηρώντας όμως την καταστατική μειοψηφία (δηλαδή να μπορεί να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις).

Η στόχευση της ΔΕΗ είναι πολλαπλή:

  • Ενίσχυση ισολογισμού χωρίς να επιβαρυνθούν ο κρατικός προϋπολογισμός και τα τιμολόγια
  • Επενδύσεις 8,4 δις ευρώ σε «πράσινες» πηγές ενέργειας
  • Εξαγορά «πράσινων» μονάδων στα Βαλκάνια
  • Απαλλαγή από εισαγόμενες ανατιμήσεις από φυσικό αέριο και εκπομπές ρύπων

ΔΕΗ: Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι συνδικαλιστές ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή. Θα αναζητηθούν όλες ευθύνες. Είναι εμφανές ότι το ελληνικό Δημόσιο ζημειώνεται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ.

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τόνισε το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του. 

«Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο» σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί όσους εμπλακούν σε αυτή την εθνικά επικίνδυνη μεθόδευση ότι "δε θα χάσουν απλώς τα λεφτά τους", αλλά θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη» ανέφερε σε ανακοίνωση της. 

«Όλοι εσείς του μνημονιακού τόξου που δρομολογήσατε τη διάλυση της ΔΕΗ, πάψτε επιτέλους να κλαίτε υποκριτικά πάνω από το σχεδιασμένο έγκλημά σας» ανέφερε το ΜέΡΑ 25.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top