Κομισιόν: Εκταμιεύτηκαν χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Το ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Κομισιόν

Τα πρώτα 4 δισ.ευρώ για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εκταμίευσε σήμερα η Κομισιόν προς την Ελλάδα ως προχρηματοδότηση, ποσό που ισοδυναμεί με το 13% της επιχορήγησης και του δανείου της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση βάσει του RRF. 

Η προχρηματοδότηση θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Η Κομισιόν θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθ 'όλη τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου της (17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια).

Η σημερινή εκταμίευση ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχή εφαρμογή των πρώτων πράξεων κοινού δανεισμού στο πλαίσιο της NextGenerationEU. Μέχρι το τέλος του έτους, η Κομισιόν σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, που θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων προγραμματισμένων εκταμιεύσεων σε κράτη μέλη στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Μέρος της NextGenerationEU, το RRF θα παράσχει 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την υποστήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη. 

Το ελληνικό σχέδιο εντάσσεται στην πρωτοφανή ανταπόκριση της ΕΕ για να βγει ισχυρότερη από την κρίση του COVID-19, προωθώντας τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή στις κοινωνίες μας.

Το RRF στην Ελλάδα χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. 

Εξασφάλιση της πράσινης μετάβασης: 645 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με τα νησιά των Κυκλάδων, αυξάνοντας το δυναμικό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και την ικανότητα αποθήκευσης.

Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: μέτρα αξίας 375 εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα υποστηρίξουν τις αγορές ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.

Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας: 740 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών της αγοράς εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης πλήρους απασχόλησης, επίσης για μακροχρόνια άνεργους και μειονεκτούντα άτομα. Επιπλέον 627 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για τη βελτίωση και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. ψηφιοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών · εκσυγχρονισμός και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη που σήμερα η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων στο πλαίσιο της NextGenerationEU. Αυτή είναι η αρχή της εφαρμογής του φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, ‘Greece 2.0’, και η αρχή ενός πιο πράσινου και πιο ψηφιακού μέλλοντος για τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί δίπλα σας, για να πετύχει αυτό το σχέδιο ».

Ο Johannes Hahn, Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, δήλωσε: «Μετά από τρεις πολύ επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο της NextGenerationEU τις τελευταίες εβδομάδες και τις πρώτες πληρωμές για άλλα προγράμματα NGEU, χαίρομαι που φτάσαμε τώρα και στο στάδιο της εκταμίευσης για το RRF . Η έντονη συνεργασία με την Ελλάδα και η σταθερή προετοιμασία εντός της Επιτροπής μας επέτρεψαν να πληρώσουμε τα κεφάλαια σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι με τους πόρους που θα συγκεντρωθούν, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες προχρηματοδότησης όλων των κρατών μελών, δίνοντάς τους έτσι την αρχική ώθηση στην υλοποίηση των πολυάριθμων πράσινων και ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια ».

Ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας δήλωσε: «Η σημερινή πληρωμή προχρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της εφαρμογής του σχεδίου της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για να υποστηρίξουμε το φιλόδοξο σχέδιό της που ωφελεί κάθε μέρος της Ελλάδας και κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top