Νέα τροπολογία: Πώς θα χτίζουμε στα εκτός σχεδίου

Στα 186 τετραγωνικά μέτρα η επιτρεπόμενη δόμηση

Εκτός σχεδίου δόμηση

Αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας μέχρι την 1η Ιουλίου 2001 (έστω κι αν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα) και η έκταση δε διεκδικείται από το Δημόσιο, τότε η κυριότητα της έκτασης κατοχυρώνεται υπέρ των ιδιωτών.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος (που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τα απόβλητα) μέσω της οποίας επιχειρείται να δοθεί λύση στις ιδιοκτησιακές διαφορές του Δημοσίου με τους ιδιώτες.

Κτηματολόγιο: Στο Δημόσιο 15.000 ακίνητα που δε δηλώθηκαν

Επιπλέον, με την τροπολογία επιχειρείται το ξεμπλοκάρισμα των μεταβιβάσεων, αφού προβλέπεται σε μια έκταση που έχει και δασικό τμήμα, να μπορεί να μεταβιβαστεί το «καθαρό» μέρος της χωρίς η πράξη αυτή να θεωρηθεί κατάτμηση.

«Η μεταβίβαση αυτοτελών ιδιωτικών δασοτεμαχίων που δε συνορεύουν μεταξύ τους, καθώς και η μεταβίβαση ιδανικού εξ' αδιαίρετου μεριδίου ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης δε συνιστά κατάτμηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πώς θα χτίζουμε στα εκτός σχεδίου

Με άλλη τροπολογία προσδιορίζεται η επιφάνεια δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, η οποία κυμαίνεται από 86 τ.μ. για οικόπεδο έως 750 τ.μ. έως 186 τ.μ. για οικόπεδο 2.000 τ.μ.

Η τροπολογία καθορίζει με μαθηματικό τύπο την ανωτάτη επιτρεπόμενη δόμηση, ενώ επανακαθορίζει το τέλος εκτός σχεδίου δόμησης, που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες από 250 έως 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως πρόκειται για ρυθμίσεις στις εκτός σχεδίου δόμησης και είναι συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο (είναι ο νόμος 4559/2020), που θέτουν για την παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων περιορισμούς δόμησης και μεταβατική διετία έως το 2022 για την οριστική κατάργησή της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top