Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,3% και 6,0% το 2021 και 2022 για Ελλάδα

Τι προβλέπουνοι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σημαίες ΕΕ και Ελλάδας

Ανάπτυξη 4,3% και 6,0% αντίστοιχα για τα έτη 2021 και 2022 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις θερινές της οικονομικές προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και παρουσίασε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα στο κείμενο των προβλέψεων της Κομισιόν, αναφέρεται ότι η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 4,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένη) το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρά την εντατικοποίηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο.

Μείωση ΑΕΠ -0,3% και απασχόλησης - 0,3% στην ευρωζώνη

Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως «στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων», αναφέρει η Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, «η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο», ενώ «μια προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα, σημειώνει».

Σημειώνει επιπλέον ότι «τα μέτρα κοινωνικής απόστασης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου και ακολούθησε αύξηση των περισσότερων κορυφαίων δεικτών εμπιστοσύνης. Οι δείκτες της βιομηχανίας κατά την ίδια περίοδο έδειξαν την ανάκαμψη της ξένης ζήτησης αγαθών».

Η ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα των προβλέψεων, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Τονίζει δε ότι «τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021».

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών σε ολόκληρη τη χώρα, τα μέτρα πολιτικής έκτακτης ανάγκης αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνει δε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, προβλέπεται πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 4,3% το 2021 και να αυξηθεί κατά 6,0% το 2022.

Καταγράφει επιπλέον ότι «οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισροών, αλλά η περιορισμένη μετάβαση στις τιμές καταναλωτή, σε συνδυασμό με τις αποπληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή». 

Ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται στο -0,4% το 2021 και 0,5% το 2022.

Προειδοποιεί όμως ότι «αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top