Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Έρχονται φοροεκπτώσεις και μεγαλύτερα «δώρα»

Τα κίνητρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Δείτε το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021 στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Ισχυρά κίνητρα για τους φορολογούμενους επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών στο νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να βάλει στο τραπέζι προτάσεις που προβλέπουν ισχυρά κίνητρα, όπως στοχευμένες εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου, αλλά και μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα για λίγους τυχερούς της φορολοταρίας, που μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

1.            Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως  συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.

Εφορία: 8.517 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας

2.            Μεγαλύτερα έπαθλα στη φορολοταρία: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο να δίνονται και «δώρα», όπως σπίτια ή αυτοκίνητα.

Φορολοταρία: Έρχονται κληρώσεις για 100.000 ευρώ και ακίνητα

3.            Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν»  στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

Τις 81 ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τους πολίτες παρουσίασε ο Πιτσιλής  

4.            Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. συναλλαγών το 2020

Εντυπωσιακή αύξηση πάνω από 60% στις αγορές μέσω διαδικτύου καταγράφηκε το 2020, τη χρονιά της πανδημίας, όπου μεγάλο μέρος της αγοράς παρέμεινε κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Συνεχίζοντας  το  σταθερά  αυξητικό  ρυθμό έκδοσής  τους  τα  τελευταία  έτη,  ο  συνολικός αριθμός  των  ενεργών  καρτών  πληρωμών  σε κυκλοφορία  στο  τέλος  του  2020  ανήλθε  σε 18,6  εκατομμύρια,  αυξημένος  κατά  3%  σε  σχέση  με το 2019.

Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισεκατομμύρια, από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. 

Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος

Τέλος, η  μέση  αξία  συναλλαγών ανά  χρεωστική  κάρτα  παρουσίασε  αύξηση κατά  1%  σε  3.845 ευρώ, από 3.798 ευρώ το 2019, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2020, μειωμένη σε 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top