Άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον τουρισμό

Ποιοι είναι δικαιούχοι - Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Ελληνικό νησί

Ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης είναι από την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα  «Επανεκκίνηση Τουρισμού».

Η δράση στοχεύει στη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021 υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Σταϊκούρας από το Eurogroup: Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ στα 5 ελληνικά νησιά 

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι ΚΑΔ περιλαμβάνονται στην Αναλυτική Πρόσκληση.

Η επιδότηση ανέρχεται έως 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ. Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.

Ρύθμιση χρεών με «κούρεμα» οφειλών έως 80%

Ωστόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση μπορεί  να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που μπορείς να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Απριλίου 2021. Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021.

Αυτό θα αποδεικνύεται βάσει των Κωδικών:

* 361 Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας

* 363 Λοιπές Εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)

* 364 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

* 365 Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών αρ. 14.2.α

των εντύπων των σχετικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 - 31/12/2021.

Το ποσό κεφαλαίου κίνησης που αντιστοιχεί στην παρούσα Δράση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των  τεσσάρων (4) κωδικών.

Η ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής είναι η Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 17:00

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.

-Να έχουν συμπληρώσει  ένα τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η προϋπόθεση τεκμαίρεται ότι πληρούνται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 –αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

-Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6 της προκήρυξης : «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020, ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020, καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

-Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.

-Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.

-Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το έτος 2020, ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

-Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας που διαθέτουν ή των λοιπών  τουριστικών δραστηριοτήτων τους.

Το κεφάλαιο κίνησης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας τουριστικής εγκατάστασης, καθώς η επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης δίνεται μόνο ως μέτρο αντιμετώπισής των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, το δηλώνουν  στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top