Πιο ακριβές οι παραγγελίες από το εξωτερικό από 1η Ιουλίου – Τι αλλάζει

Μπαίνει φόρος και στα μικροδέματα εκτός ΕΕ αξίας έως 22 ευρώ

Δέμα

Πιο ακριβά θα στοιχίζουν στους καταναλωτές οι online παραγγελίες από το εξωτερικό (συγκεκριμένα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce) και θα μπαίνει φόρος και στα μικροδέματα, αξίας έως 22 ευρώ, από τρίτες χώρες, τα οποία μέχρι σήμερα δε φορολογούνται.

Ο φόρος θα είναι είτε 24%, είτε 13%, είτε 6%, ανάλογα με τον ΦΠΑ, που ισχύει για το προϊόν στην Ελλάδα.

Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και για παραγγελίες, που έχουν ήδη γίνει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ήδη εισαχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2021.

Παράδειγμα

Δηλαδή, εάν μία παραγγελία παιχνιδιού αξίας 20 ευρώ, που έγινε την Παρασκευή 11 Ιουνίου, έρθει στην ΕΕ στις 2 Ιουλίου, τότε θα επιβαρυνθεί με φόρος 24%, πριν φτάσει στον καταναλωτή. Αν όμως, έχει έρθει εντός ΕΕ το δέμα την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, τότε δε θα επιβαρυνθεί με τον φόρο, ανεξάρτητα με το πότε θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

•    Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.

•    Προσοχή! Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν - κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top