Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Τι αλλάζει στις αποστάσεις

Μπορούν να λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 22:30 τα καταστήματα τροφίμων

Αλλάζει ο τρόπος διανομής των δωρεάν self- test/ ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star 8/6/21

Έρχονται αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων τροφίμων και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και τη λειτουργία των καταστημάτων, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι αλλαγές αφορούν σε:

  • σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία
  • λαϊκές αγορές
  • καταστήματα εστίασης σε στοές
  • mall
  • καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
  • εμπορικά καταστήματα μέσα στα αεροδρόμια

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία κλπ.) να λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:30, για το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει, σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Μέσω σούπερ μάρκετ τα δωρέαν self test – Πώς θα τα παίρνουμε

Self- test: Aνοιχτό παράθυρο για τη διανομή τους από σούπερ μάρκετ

Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια ΚΥΑ, δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή.  Η εξαίρεση αυτή αφορά σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφοριες, αυτή η εξαίρεση δε σημαίνει ότι θα διατίθενται τα self test από όλες τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί είχαν κάνει γνωστό ότι μέσω των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστεί η δωρέαν διάθεση των self test. «Θα πάμε κατά πάσα βεβαιότητα μέσω των σούπερ μάρκετ, που έχουν την υποδομή», επεσήμανε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Max FM 93,4 της Πάτρας.

Λειτουργία καταστημάτων εστίασης σε στοές από 12 Ιουνίου

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 θα λειτουργούν και σε εξωτερικούς χώρους τα καταστήματα που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές).

Θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 01:15 και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Λαϊκές αγορές: Στο ένα μέτρο η απόσταση μεταξύ των πάγκων από 15/6

Σε ό,τι αφορά στις λαϊκές αγορές προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. 

Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης και ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Mall και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. 

Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. Επίσης προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top