Εργασία και τις Κυριακές για επτά νέους κλάδους

Τι ισχύει με την αμοιβή του εργαζόμενου και πότε δικαιούται ρεπό

Δείτε τους επτά νέους κλάδους, στους οποίους ανοίγει η κυριακάτικη εργασία / Πηγή βίντεο: Open

Επτά νέους κλάδους προσθέτει στη λίστα με τις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στο νέο καθεστώς διατηρείται ως έχει το πλαίσιο της επιπρόσθετης αμοιβής για την κυριακάτικη εργασία.

Συγκεκριμένα,

-    Για τις επιχειρήσεις, που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας, το προσωπικό που θα απασχοληθεί δικαιούται να λάβει προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, καθώς και αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

-    Για τις επιχειρήσεις, που υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας και λειτουργούν έκτακτα, με άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει το 1/25 του μισθού, προσαυξημένου κατά 75%. Σε περίπτωση που το προσωπικό απασχοληθεί κατά την Κυριακή για περισσότερες από 5 ώρες, τότε δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Οι επτά νέοι κλάδοι είναι:

1.    Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του

2.    εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων 

3.    κέντρων κοινών υπηρεσιών “shared services centers) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων

4.    κέντρων δεδομένων (data centers) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων

5.    ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου

6.    παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών

7.    παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top