Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η δεύτερη δόση

Από 80 έως 650 ευρώ τα ποσά

Επίδομα θέρμανσης

Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021, η οποία φέτος αφορά πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Η πληρωμή θα αφορά αγορές, που έγιναν έως τις 28 Φεβρουαρίου, και η επιδότηση κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη φάση αφορούσε όσους έκαναν αγορές μέχρι το τέλους του 2020.

Όσον αφορά τους καταναλωτές φυσικού αερίου, το επίδομα θέρμανσης θα το εισπράξουν έως τις 26 Απριλίου.

Lockdown: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με «πακέτο» 2,2 δισ. ευρώ

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουάριου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.Για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Πώς υπολογίζεται το επίδο θέρμανσης

Ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί ως επίδομα θέρμανσης είναι φέτος εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους:

•    Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση,

•    H δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15.5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

- Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

- Eγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριοτων 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους συντελεστές, που θα εφαρμοστούν για το επίδομα θέρμανσης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top