Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 «σπάει» στα δύο– Τι ποσά θα δοθούν

Τι προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες και κλειστές επιχειρήσεις

Στα δύο θα «σπάσει» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας ένα διευρυμένο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 5,9 δισ. ευρώ.

Έως την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον έκτο κύκλο, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει νέος έβδομος κύκλος στη συνέχεια, με πληρωμές 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και περίοδο αναφοράς το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Νέα μέτρα στήριξης: Μείωση ενοικίου και για τον Μάρτιο – Ποιους αφορά

Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, όμως, ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά.

Συγκεκριμένα:

-     Το ελάχιστο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (από 1.000) και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ (από 100.000).

Lockdown : Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητο και ταξί

-    Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500 - 1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο

-    Για κλειστές επιχειρήσεις (εστίαση, κλπ), σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων, τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενους).

Τα νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Ο 7ος κύκλος θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.

Συγκεκριμένα:

-    Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου

-    Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση (από 1.000 έως 8.000 ευρώ) και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.

-    Το 50% της ενίσχυσης δε θα επιστρέφεται.

Πότε πληρώνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα δοθεί εντός της εβδομάδας.

«Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (σήμερα κλείνει η σχετική πλατφόρμα), εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις.

Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία OΠAΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top