Τι θα ισχύσει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020

Πιθανή αναστολή του μέτρου ή μείωση του ορίου κάτω του 30%

Στον «πάγο» έβαλε το ΥΠΟΙΚ το πέναλτι για όσους δεν κατάφεραν εντός του 2020 να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους - ρεπορτάζ Star 11/1/21

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο α' εξάμηνο του 2020  φαίνεται να «κλειδώνουν» τη μείωση ή την αναστολή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις να καλύπτεται το 30% του εισοδήματος του 2020 με ηλεκτρονικές δαπάνες.

«Παγώνει» το πρόστιμο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική  αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α΄εξάμηνο 2020 μειώθηκε σε σχέση με το  β΄ εξάμηνο 2019. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 531,9  εκατ., παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 1%. Η  αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε όμως, στα 30,5 δις  ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 13%.

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά  κάρτα παρατηρείται μείωση κατά 14%, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.671  ευρώ. Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε σχέση με το  β΄  εξάμηνο 2019 ανήλθε σε 57  ευρώ. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν μείωση της κατανάλωσης κι αν συνυπολογίσει κανείς: 

  • την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, δηλαδή την αποταμίευση (περίπου 15,5 δισ στο 11μηνο του 2020)
  • την πτώση των λιανικών πωλήσεων πλην τροφίμων 
  • και τη μείωση των εισοδημάτων (στοιχεία Προϋπολογισμού και έρευνα ΓΣΕΕ)

Γίνεται σαφές ότι το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές δαπάνες θα λειτουργήσει ως παγίδα για χιλιάδες νοικοκυριά.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top