«Παγώνει» το πρόστιμο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Η καραντίνα αναβάλλει το… πέναλτι

Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών το πέναλτι για όσους δεν κατάφεραν εντός του 2020 να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, λόγω καραντίνας και μείωσης της κατανάλωσης, αναμένεται να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται πως η ποινή φόρου ανέρχεται στο 22% επί του ποσού, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Το ξανασκέφτονται στο ΥΠΟΙΚ για το όριο του 30% στις e - αποδείξεις

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 15.000, πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 4.500 ευρώ. Εάν είχε κάνει, συναλλαγές ύψους 4.000 ευρώ, τότε φορολογείται για τα 500 ευρώ, που του λείπουν για το όριο, με 22%. Δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει 110 ευρώ.

Αφορολόγητο: Ποιοι δε χρειάζεται να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψιν για την κάλυψη του ποσοστού 30% περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού (πχ. σε σούπερ μάρκετ, μανάβικα, αρτοποιεία), καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Λαμβάνονται πάντως υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top