Επίδομα επιστημόνων: Θα δοθεί σε νέους και με χαμηλό εισόδημα

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ για το επίδομα στους επιστήμονες 

Βάσει δύο βασικών κριτηρίων θα δοθεί το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ σε περίπου 15.000 επιστήμονες που είναι δικαιούχοι. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε χθες σε επικεφαλής των επιστημονικών φορέων, με τους οποίους είχε τηλεδιάσκεψη τους βασικούς άξονες του σχεδίου.

Επίδομα 400 ευρώ: Άμεση καταβολή ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

Ειδικότερα, το επίδομα αφορά σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες -γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς. Δύο είναι τα βασικά κριτήρια χορήγησής του:

  • το «πλαφόν» που θα δοθεί στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, 
  • η μείωση των εσόδων (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019

Ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι η εφάπαξ επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Τέλη Ιανουαρίου το επίδομα 400€ σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Από την πλευρά τους, επιστημονικοί φορείς διαφώνησαν με το γενικό κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ ζήτησαν για δυο κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων να μην ισχύσει το κριτήριο της μείωσης εισοδημάτων το 2020:

  • για τους νέους επιστήμονες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους πέρσι και φέτος 
  • αλλά και για τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για τη χορήγησή του

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Για να γίνει αυτή αποδεκτή, θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Τέλος, τονίστηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top