Με μικρότερο έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός το 2020

Μεγαλύτερα τα περιθώρια στήριξης το 2021 με βάση τα στοιχεία Σκυλακάκη

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Μικρότερο έλλειμμα κατά 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το 2020 δίνοντας «ανάσες» για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.  

Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Πιο δύσκολο στοίχημα από τους Ολυμπιακούς

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020, παρουσιάζεται μικρότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το έλλειμμα που είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 (22,808 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 24,319 δισ. ευρώ). Το σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα οφείλεται στην - αναλογικά με τις συνέπειες του lock down - ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο, στην είσπραξη των ANFA's ύψους 644 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες (605 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω εξοικονόμησης δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό. Το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα διευκολύνει την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2021, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που απολαμβάνει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη που αντανακλάται και στα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα».

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Καταλύτης οι μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη

Στο Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020 κατά τη οποία θα υπάρξει η μετάβαση από τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων στην επόμενη φάση που είναι η στήριξη και η ενίσχυση της ανάπτυξης. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή θα είναι η δύσκολη άσκηση της οικονομικής πολιτικής για το 2021. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το βασικό σενάριο παραμένει για την συνέχιση των μέτρων στήριξης των πληττόμενων και της οικονομίας έως τον Μάρτιο - Απρίλιο. Επίσης η πρόβλεψη είναι ότι το λιανεμπόριο θα λειτουργεί τον Φεβρουάριο. Παράλληλα η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων δημιουργεί βάσιμες εκτιμήσεις ότι το κόστος των μέτρων στήριξης δεν θα υπερβεί τα 7,5 δισ. ευρώ που έχει προυπολογισθεί.

Lockdown: Νέα μέτρα ανακούφισης για επιχειρήσεις που πλήττονται

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση με κεφάλαια που προβλέπονται ήδη στον προϋπολογισμό της έναρξης των πρώτων έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία θα «καλύψουν» το χρόνο μέχρι την είσπραξη της προκαταβολής 2,1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται ακόμη η έκδοση εντός της εβδομάδας της υπουργικής απόφασης που αφορά στο επίδομα θέρμανσης προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολη του στους δικαιούχους. Το ποσό της επιδότησης αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 85 - 90 εκατ. ευρώ.
 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top