Χωριστή δήλωση συζύγων: Ποιους συμφέρει – Προσοχή στις παγίδες

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υποβολή τους

Όλοι οι έγγαμοι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την επιθυμία τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης από τον ή την σύζυγο, για το φορολογικό έτος 2019, δηλαδή για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν από 01/01/2020 έως και 31/12/2020.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η λογίστρια – φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη, στο star.gr, οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις θέλουν προσοχή, καθώς μπορεί να κρύβουν παγίδες, που να καταλήξουν στο να πληρώσετε και επιπλέον φόρο.

Η δυνατότητα δίνεται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία αυτή δεν είναι εφικτή η ανάκληση της επιλογής για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Παράταση για αιτήσεις λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος

Πολλοί σύζυγοι θεωρούν ότι υποβάλλοντας χωριστή φορολογική δήλωση, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, άλλοι ότι θα λάβουν επιδόματα από το κράτος, τα οποία στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων δεν μπορούσαν να τα λάβουν και συναφή εκδοχές.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα τελικά; Με βάση τα περσινά στοιχεία των υποβολών χωριστών δηλώσεων, διαπιστώθηκε ότι τελικά κάποιοι που ήλπιζαν να πληρώσουν λιγότερο φόρο όχι απλά δεν πλήρωσαν πιο λίγα χρήματα στην εφορία, όχι απλά δεν έλαβαν επιδόματα αλλά πλήρωσαν και έξτρα φόρο.

Παπαθανάσης: Επιστροφή στο click away εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Πώς συνέβη αυτό; Πολύ απλά, στην κοινή φορολογική δήλωση, δίνεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, στις χωριστές δηλώσεις αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Μια άλλη δύσκολη περίπτωση είναι το θέμα των αποδείξεων προκειμένου να μην πληρωθεί φόρος 22% επί της διαφοράς των μη πραγματοποιημένων δαπανών. Στη κοινή φορολογική δήλωση ο ένας μπορεί να «δανείσει» ποσό από δαπάνες με πληρωμή ηλεκτρονικών μέσων στον άλλον και να μην υπάρχει έτσι πρόβλημα φορολόγησης για τον σύζυγο που δεν έχει καταφέρει να τις συλλέξει. Στις χωριστές δηλώσεις το κάθε πρόσωπο είναι μόνο του.

ΟΑΕΔ: 11 προγράμματα για 46.000 θέσεις εργασίας

Τα τελευταία έτη στην κοινή φορολογική δήλωση των συζύγων δε γίνεται πλέον συμψηφισμός του φόρου μεταξύ τους και ο καθένας σύζυγος λαμβάνει δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα, παρόλο που η δήλωση είναι κοινή.

Επηρεάζονται τα επιδόματα από τη χωριστή φορολογική δήλωση;

Το μεγάλο ερώτημα των φορολογούμενων είναι το εξής: «να κάνω χώρια από τον σύζυγο φορολογική δήλωση για να λάβω επιδόματα, τα οποία εξαιτίας του εισοδήματος του συζύγου μου δεν μπορώ να τα λάβω;».

Η λογίστρια - φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

«Πολλοί σύζυγοι θεωρούν ότι υποβάλλοντας χωριστή φορολογική δήλωση, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα», τονίζει στο star.gr η λογίστρια – φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη

Η απάντηση, που δίνει η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι: Έτσι κι αλλιώς, αφού δεν τα λαμβάνατε πριν, δε θα τα λάβετε και μετά, διότι δεν επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους.

Επίσης, πλέον δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές φορολογικές δηλώσεις όσοι σύζυγοι έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία, διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων, που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

Πώς θα δηλωθούν τα εξαρτώμενα μέλη

Αν στην οικογένεια υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα τα οποία προέρχονται από κοινό γάμο ή αναγνωρισμένα τέκνα, θα δηλωθούν ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, και όχι από τον έναν μόνο σύζυγο.

Αν υπάρχει ανήλικο τέκνου στην οικογένεια, που προέρχεται από τον κοινό γάμο , και έχει εισπράξει εισόδημα μέσα στο έτος 2020, δίχως το τέκνο να έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, τότε το εισόδημα αυτό θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί μόνο από τον έναν γονέα και συγκεκριμένα από αυτόν που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Τι γίνεται με όσους παντρευτούν από 1η Μαρτίου και μετά

Από 1η Μαρτίου και μετά, δεν μπορεί να γίνει καμία ανάκληση της επιθυμίας μας και το σύστημα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για ενέργειες.

Αλλά στην περίπτωση κατά την οποία ο γάμος τελεστεί  μετά την 28/2, ή έστω στις 28/2 και δηλωθεί στο μητρώο της εφορίας μετά την 28/2, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Κάθε χρόνο η αίτηση για ξεχωριστή δήλωση και όχι άπαξ

Η δήλωση της επιθυμίας μας στην ΑΑΔΕ για υποβολή χωριστής δήλωσης φόρου εισοδήματος πρέπει να γίνεται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου και όχι μόνο μία φορά.

Έτσι, αν αυτό πράξαμε πέρυσι, δεν είναι σε ισχύ και για φέτος. Και κατά συνέπεια θα πρέπει να υποβάλουμε ξανά αίτημα.

Δεν αφορά όσους έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης

Και βεβαίως τα μέρη συμφώνου συμβίωσης δεν εισέρχονται στην εφαρμογή των χωριστών δηλώσεων καθόσον, εκ του νόμου, δεν τους έχει δοθεί εξαρχής η δυνατότητα για υποβολή κοινών ή χωριστών δηλώσεων.

Προσοχή, λοιπόν στην επιλογή μας για χωριστή φορολογική δήλωση διότι τονίζω και πάλι, στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Και η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει με επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου. Ούτε μεταφέρεται το υπόλοιπο ποσό αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top