Τι ζήτησε το Eurogroup από την Ελλάδα 

Eπιτάχυνση δημοσίων επενδύσεων και εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων 

Eurogroup Lagarde

Η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Ελλάδας, αποτελεί το  βασικότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα προ της έκδοσης της επόμενης, 8ης έκθεσης  (Νοέμβριος) της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, δήλωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτημα του Star μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη. Η 7η έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Υπουργών, μαζί με το πρόγραμμα εργασιών της ευρωομάδας για τους επόμενους 9 μήνες.

Η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας στο επίκεντρο του Eurogroup

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο επικεφαλής του ESM ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες,  ειδικά συντάξεων, τονίζοντας ότι αυτή η πρακτική έχει επιπτώσεις στη ζήτηση, αλλά και άλλες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ τόνισε ότι η Ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται να ξαναχτίσει την κεφαλαιακή της βάση και να προσελκύσει επενδύσεις, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο σε αυτό το θέμα. Σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει για την Ελλάδα την "τέλεια ευκαιρία" και ζήτησε από την Ελλάδα να την  αξιοποιήσει. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει και την ισορροπία μέτρων στήριξης και βιώσιμης στάσης της δημοσιονομικής πολιτικής και τόνισε ότι όταν βρέθηκε στην Αθήνα προ εβδομάδων, ο ίδιος και η κυβέρνηση βρέθηκαν σε συμφωνία για όλα τα παραπάνω.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ρέγκλινγκ για επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Αναλυτικά, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, "παρουσίασα σήμερα το απόγευμα την 7η βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης για την Ελλάδα. Το συμπέρασμά μας είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες καθυστερήσεις με ορισμένες ενέργειες. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην αναθεώρηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας. στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος βραχυπρόθεσμων εργασιών, το οποίο θα υποστηριχθεί από το SURE  και στα μέτρα που λαμβάνονται στους τομείς της αδειοδότησης επενδύσεων, του ενεργειακού τομέα και της δημόσιας διοίκησης".

Όπως δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος και στους τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω εργασία".

"Η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο και βάσει αυτής της έκθεσης η Ευρωομάδα θα αποφασίσει για το επόμενο σύνολο μέτρων για το χρέος για την Ελλάδα".

Σταϊκούρας: 4η θετική έκθεση του Eurogroup για την Ελλάδα σε έναν χρόνο    

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε πως αυτή είναι "η τέταρτη θετική Έκθεση, σε λιγότερο από έναν χρόνο". Όπως είπε "αναγνωρίστηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε, έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα, μεγάλο πακέτο μέτρων, με το οποίο περιόρισε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας".


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top