Πάνω από ένας αιώνας για να εκμηδενιστεί το χάσμα αμοιβών ανδρών - γυναικών

Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων

Άντρας με μάσκα στην ΕΕ

Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στην ΕΕ δεν θα εξαλειφθεί μέχρι τον επόμενο αιώνα με τον τρέχοντα ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων, η οποία δείχνει καθυστέρηση στην υποσχεθείσα δράση της Κομισιόν. 

Eurostat: Αυξάνεται ο κίνδυνος της φτώχειας στην Ε.Ε. λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με την  ΕΤUC, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 1% τα τελευταία οκτώ χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες θα περιμένουν άλλα 84 χρόνια για να επιτύχουν ίση αμοιβή εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

Στην Κύπρο το χάσμα ήταν 16,8% το 2010 και έπεσε στο 13,7% το 2018, άρα κατά την ETUC θα εκμηδενιστεί το 2051. Στην Ελλάδα το χάσμα ήταν  15% το 2019 και έπεσε στο 12,5% το 2014 άρα κατά την ETUC θα εκμηδενιστεί το 2034.

Χωρίς δεσμευτικά μέτρα για την ισότητα των αμοιβών για να αλλάξουν τις τρέχουσες τάσεις, η ETUC διαπίστωσε επίσης ότι:

- Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων θα συνεχίσει να αυξάνεται σε εννέα κράτη μέλη

- Οι γυναίκες στη Γερμανία και την Τσεχία θα περιμένουν μέχρι το 2121 για ίση αμοιβή, ενώ το χάσμα κλείνει τόσο αργά στη Γαλλία (0,1% από το 2010) που θα χρειαστούν πάνω από 1000 χρόνια για να επιτευχθεί ισότητα

Eurostat: Στα 81,9 έτη το προσδόκιμο επιβίωσης ενός νεογέννητου στην Ελλάδα

- Οι γυναίκες σε άλλες εννέα χώρες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα

- Το χάσμα των μισθών θα τελειώσει αυτή τη δεκαετία χωρίς περαιτέρω δράση σε τρεις μόνο χώρες (σε τουλάχιστον μία περίπτωση σχετικά με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς για γυναίκες και άνδρες)

Σε αυτό το πλαίσιο, η ETUC ανησυχεί ότι η Κομισιόν καθυστέρησε τη δημοσίευση της αναμενόμενης οδηγίας για τη διαφάνεια των αμοιβών από τις 4 Νοεμβρίου (Ημέρα Ίσων Αμοιβών) στις 15 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, τα δεσμευτικά μέτρα διαφάνειας των αμοιβών που η Πρόεδρος von der Leyen υποσχέθηκε να εκδώσει εντός 100 ημερών από την εντολή της, δεν καταγράφηκαν στην ομιλία της για την κατάσταση  στην Ένωση.

Η ETUC έστειλε επιστολή στην von der Leyen για να ζητήσει σαφήνεια ως προς τον λόγο της καθυστέρησης και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η οδηγία θα προχωρήσει παρά την πίεση προς την Κομισιόν να μην ενεργήσει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top