Σταϊκούρας: Βαθιά ύφεση φέτος, ισχυρή ανάκαμψη το 2021

«Ένα lockdown έχει επιπτώσεις της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ»

Την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα είναι βαθιά και θα κινηθεί στο στις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2020, στο 8%, εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε το βασικό σενάριο για τον προϋπολογισμό, η ύφεση θα βρεθεί πέριξ του 8%», είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega.

Σταϊκούρας: Τον Οκτώβριο θα «πέσει» σημαντική ρευστότητα στην οικονομία

«Προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021, στην οποία αν προσθέσουμε και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά ισχυρή και θα καλύψει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ύφεσης του 2020» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το εάν αντέχει η οικονομία ένα lockdown, ο κ.Σταϊκούρας εξήγησε ότι όσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο εκτείνονται σε βάθος χρόνου, τόσο πιο οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις.

«Εχει μετρηθεί ότι ένα lockdown έχει επιπτωσεις της τάξης του 2,5% στο ΑΕΠ μιας ευρωπαϊκής χώρας. Άρα, οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία από ένα γενικό lockdown είναι τραγικές», σημείωσε.

Ο ίδιος, όμως, πρόσθεσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηριχθεί -στο βαθμό του εφικτού- οποιαδήποτε επιλογή κάνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Σταϊκούρας κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο διατύπωσε ενστάσεις για δομή φιλοξενίας στο νομό Φθιώτιδας.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως ουδεμία διαφωνία διατύπωσε στο υπουργικό. «Ειδικά στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στις  Θερμοπύλες, έχει δημιουργηθεί από το 2016 μια δομή και με βάση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή η δομή το 2021 θα πάει προς αξιοποίηση. Άρα θα πρέπει η κατεύθυνση της κυβέρνησης να είναι προς το κλείσιμο της δομής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαστούμε όλοι για το κλείσιμο της δομής το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο νομός Φθιώτιδας να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί στην εθνική προσπάθεια» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top