Eurogroup: Δεν είναι ώρα για απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης

Με φυσική παρουσία θα συνεδριάσουν οι ΥΠΟΙΚ μετά από επτά μήνες 

Eurogroup

To πρώτο eurogroup με φυσική παρουσία εδώ και επτά  μήνες, αλλά και το πρώτο υπό την  Προεδρία του νέου Προέδρου Πάσκαλ Ντόναχιου, θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το eurogroup θα διεξαχθεί μόνο για 2 ώρες και 30 λεπτά (λόγω περιορισμών των οργανωτών) και θα συνέλθει σε δύο μορφές: την παραδοσιακή (ΕΑ19) και την περιεκτική σύνθεση (27).

Στην πρώτη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθεί η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα θα ξεκινήσει μια θεματική ανταλλαγή απόψεων για το πως θα μπορούσαν να καμφθούν αντιρρήσεις επίι συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Αν και όπως εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος αυτή η συζήτηση, αλλά και τα σχετικά μέσα ανήκουν στο Συμβούλιο και όχι στο Eurogroup, αναμένει μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή. Ακολούθως οι Υπουργοί θα εξετάσουν τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια και τη γενική δημοσιονομική  στάση της ευρωζώνης ενόψει την κατάαθεσης προσχεδίων προϋπολογισμών τον Οκτώβριο. 

“Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας”, τόνισε ο αξιωματούχος. Σημείωσε ωστόσο ότι “η συζήτηση αφορά το αν και κατά πόσο, αλλά και πότε θα υπάρξει μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις”. Τόνισε δε ότι ένας από τους στόχους των επενδύσεων είναι και η υποστήριξη και αναμόρφωση των εθνικών οικονομιών ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να αποπληρώσουν το χρέους που έχουν συσσωρεύσει. 

Ακολούθως στη 2η συνεδρίαση (με 27) οι Υπουργοί θα εξετάσουν ανοιχτά θέματα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ειδικά σε σχέση με την πολιτική κεκτημένη ταχύτητα που ανακόπηκε από την έλευση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο “ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα της τραπεζικής ένωσης - κάτι που θα είναι άλλωστε και σημαντικό κομμάτι για την ανάκαμψη των οικονομιών”. Όπως εξήγησε, την Παρασκευή αναμένεται μια αρχική τοποθέτηση των Υπουργών για το πως βλέπουν την επιστροφή στη συζήτηση. Ένα από τα ανοιχτά σημεία είναι και η κύρωση της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM, που θα καταστήσει τον ESM λύση τελευταίας καταφυγής για τις τραπεζικές εκκαθαρίσεις (backstop για το Single Resolution Fund).


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top