Αφορολόγητη η αγορά πρώτης κατοικίας με γονική δωρεά

Προβλέπεται μηδενικός φόρος για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά

Σπίτια Αθήνα

Χρυσή ευκαιρία για αγορά πρώτης κατοικίας με «προίκα» από την οικογένεια διαμορφώνουν διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Προβλέπεται μηδενικός φόρος για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά έως 150.000 ευρώ και κλιμακωτοί συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά όταν με τα ισχύοντα σήμερα χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνται με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Έτσι θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Το κέρδος είναι πολύ μεγάλο:

- Σε μια τέτοια δωρεά 150.000 ευρώ σήμερα ο φόρος, που αναλογεί, είναι 15.000 ευρώ, ενώ μετά την ψήφιση των διατάξεων θα είναι μηδέν.

- Και στο επόμενο κλιμάκιο, όμως, για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ ο φόρος είναι συγκριτικά ελάχιστος.

- Από τα 30.000 ευρώ πέφτει στα 1.500 καθώς για το τμήμα της δωρεάς από 150.000 έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1%.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών συνιστά χρυσή ευκαιρία για την αγορά ακινήτων η οποία δοκιμάζεται - και αυτή - από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα, ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

Με τα νέα δεδομένα η δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά θα φορολογείται με βάση την κλίμακα της γονικής παροχής, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.

Σήμερα η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top