ΕΝΦΙΑ: Παγίδα φόρου από τα αδήλωτα τετραγωνικά

Τι πρέπει να προσέξετε

Σπίτια Αθήνα

Η αποκάλυψη των «ξεχασμένων» επιφανειών στους δήμους κρύβει μια παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία φουσκώνει τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή σπεύδοντας να τα δηλώσουν στους δήμους για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα διαπιστώνουν ότι δεν έχουν δηλώσει τις επιφάνειες αυτές ούτε στο έντυπο Ε9.

Άλλη μία εβδομάδα περιθώριο για το επίδομα των 400 ευρώ

Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις τακτοποιημένων επιφανειών, οι οποίες, ενώ έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο, δεν έχουν αποτυπωθεί στο Ε9.

Στις περιπτώσεις αυτές η αίτηση δεν προχωράει, αφού τα τετραγωνικά μέτρα που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 πρέπει να είναι ίδια με αυτά που θα δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους. Για να είναι ίδια η εικόνα θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9.

Έρχεται επιδότηση έως 6.000 ευρώ για την αγορά νέου αυτοκίνητου

Ομως, η εμφάνιση των τετραγωνικών μέτρων στην Εφορία σημαίνει και υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων στο Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Νέες ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου

Ο φόρος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν δηλωθούν σήμερα στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα ενός ημιυπαίθριου χώρου ο οποίος τακτοποιήθηκε το 2011 αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για όλη την περίοδο από το 2015 έως το 2019.

Παράδειγμα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτριας ενός διαμερίσματος 39 τ.μ. στην Αθήνα, η οποία είχε αναγνωρίσει και είχε δηλώσει στον Δήμο Αθηναίων 10 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων και 10 τ.μ. πάρκινγκ πληρώνοντας τις σχετικές επιβαρύνσεις.

Τις επιφάνειες αυτές, όπως διαπίστωσε τώρα, δεν τις είχε δηλώσει στο Ε9. Διορθώνοντας το Ε9 αμέσως της καταλογίστηκε ΕΝΦΙΑ αναδρομικά από το 2015, συνολικού ύψους 333 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top