Θα δανείζει τη βρετανική κυβέρνηση η Τράπεζα της Αγγλίας

Αν δεν μπορεί να βγει στις αγορές, όπως το 2008

Τράπεζα της Αγγλίας

Χρήματα στη βρετανική κυβέρνηση θα δανείζει προσωρινά η  Τράπεζα της Αγγλίας (BoE)  αν δεν είναι δυνατόν να αντλήσει αυτή άμεσα κεφάλαια από τις αγορές, λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός

Ιστορικό διάγγελμα Βασίλισσας Ελισάβετ: «Μαζί θα νικήσουμε τη νόσο!»

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόσθηκε και κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.  Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί πάντως δαπάνες και φορολογικές μειώσεις - ρεκόρ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους από τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ενισχύοντας κατά δεκάδες δισ. στερλίνες τα σχέδιά της για δανεισμό. 

Κορωνοϊός: Εκτός εντατικής ο Μπόρις Τζόνσον


Το Ηνωμένο Βασίλειο  δανείζεται κανονικά χρήματα από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων και αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές έδειξαν ισχυρή διάθεση να αγοράσουν τέτοιους τίτλους, αξίας άνω των 10 δισ. στερλινών, ορισμένους από αυτούς με χαμηλές αποδόσεις - ρεκόρ. Όμως οι αγορές ήταν πολύ πιο «ταραγμένες» τον περασμένο μήνα, πριν ανακοινώσει η Τράπεζα της Αγγλίας την αγορά χρέους, ύψους 200 δισ. στερλινών, κυρίως κρατικών ομολόγων. 

Μπόρις Τζόνσον: Βελτιώνεται η υγεία του – Το τηλεφώνημα στη μνηστή του

Η σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας επιτρέπει στην κυβέρνηση να δανεισθεί δισεκατομμύρια στερλινών απευθείας από τον λογαριασμό υπεραναλήψεων που έχει στην Τράπεζα της Αγγλίας. «Ως προσωρινό μέτρο, θα προσφέρει μία βραχυπρόθεσμη πηγή πρόσθετης ρευστότητας στην κυβέρνηση, αν χρειασθεί να εξομαλύνει τις ταμειακές ροές της και να στηρίξει τη συντεταγμένη λειτουργία των αγορών», αναφέρει κοινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Ο όποιος δανεισμός της κυβέρνησης θα αποπληρωθεί έως το τέλος του έτους. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας 'Αντριου Μπέιλι είχε ανακονώσει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα εμπλακεί σε «νομισματική χρηματοδότηση» - μία μόνιμη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών που είχε οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο πρόσφατα στη Ζιμπάμπουε. Ο λογαριασμός υπερανάληψης της βρετανικής κυβέρνησης στη BoE έδινε σήμερα τη δυνατότητα δανεισμού 400 εκατ. στερλινών, ενώ το 2008 είχαν αντληθεί 19,9 δισ. στερλίνες. 

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις αγορές ως βασική πηγή χρηματοδότησης και η αντίδρασή της στην COVID-19 θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από πρόσθετο δανεισμό μέσω των κανονικών συναλλαγών διαχείρισης χρέους», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης και τη Τράπεζας της Αγγλίας
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top