Στον «αέρα» το δώρο Πάσχα λόγω κορωνοϊού

Ίσως ανασταλεί η καταβολή του στους εργαζομένους

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί φέτος τον Απρίλιο το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας είπε πως «αξιολογείται» η αναστολή της καταβολής του δώρου Πάσχα από τις επιχειρήσεις, οι οποίες πιέζονται έντονα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί, που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Νέο έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη για κορωνοϊό

Αναφορικά με την αποζημίωση των 800 ευρώ στους εργαζομένους επιχειρήσεων, που έκλεισαν λόγω των μέτρων πρόληψης, είπε πως θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία,  έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου, ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι από τους κλάδους που υφίστανται συνέπειες από την – σε εξέλιξη –  υγειονομική κρίση.

Το ποσό αυτό καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.

Αυτά είναι τα μέτρα: Αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους αντί μισθού

«Περάσαμε το πρώτο πακέτο για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο εξαντλείται τέλος Απριλίου. Ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσης θα λειτουργήσουμε», τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με επιχειρήσεις που έκλεισαν πριν τις 15 Μαρτίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «σε κάθε περίπτωση θα εντάξουμε τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων είτε οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε παραμένουν ανοιχτές με μεγάλη μείωση του τζίρου».

«Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχαμε κάνει τη σοφή πρόβλεψη να περιλαμβάνουμε στις ευνοϊκές προβλέψεις όλες τις επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε μένουν ανοιχτές. Και οι μεν και οι δε περιλαμβάνονται ήδη σε νόμο του κράτους και περικλείουμε και αυτές στις ανακοινώσεις που κάναμε χθες. Εύλογο το ερώτημα ποιες θα μπουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τον οποίο «παρακολουθούμε καθημερινά πώς μειώνεται ο τζίρος ώστε οι αντίστοιχοι ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) να ενταχθούν στην πρώτη απόφαση που θα πάρουμε για τα μέτρα προστασίας αυτών των επιχειρήσεων, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον τουρισμό, ο οποίος πλήττεται σημαντικά, και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε στοχευμένες ενέργειες και σε αυτόν τον κλάδο πέραν των χθεσινών ανακοινώσεων».

Τσακαλώτος: Ούτε να το διανοηθεί ο Σταϊκούρας

«Να μη διανοηθεί» να αναστείλει την καταβολή του δώρου Πάσχα κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι "αξιολογείται" η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι "αξιολογείται" και ο ίδιος», έγραψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ στο facebook.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top