Ακατάσχετος λογαριασμός: Πώς τον κατοχυρώνετε – Πώς αυξάνεται το ποσό

Τι ισχύει για τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση

Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αν δεν θέλετε ξαφνικά να δείτε τον τραπεζικό σας λογαριασμό δίχως χρήματα, πρέπει να τον δηλώσετε ακατάσχετο.

Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα ισχύει για έναν και μοναδικό ατομικό ή για έναν και μοναδικό κοινό λογαριασμό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα και ανέρχεται στο ποσό των 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό προκύπτει ως εξής:

To συνολικό ακατάσχετο ποσό είναι στο 100% για τα πρώτα 1.000 ευρώ και στο 50% για τα επόμενα 500 ευρώ. Κατά συνέπεια: 1000 + 250 (500/2=250) = 1250 ευρώ.

Όπως εξηγεί στο star.gr, η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη, το ποσό των 1250 ευρώ μπορεί να αυξηθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

«Για τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, εάν σταματήσει η σταθερή εξόφληση των δόσεων, θα χαθεί και η σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού» τονίζει η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

Η δυνατότητα σταδιακής αύξησης του ακατάσχετου ποσού υπάρχει για τις περιπτώσεις των φορολογούμενων που, ενώ οφείλουν, έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις και καταβάλλoυν σταθερά κάθε μήνα τις δόσεις τους. Κρατώντας ενεργές όλες τις ρυθμίσεις, θα μπορούν να έχουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού.

Αν η σταθερή εξόφληση των δόσεων δε διατηρηθεί, θα χαθεί και η σταδιακή απόδεσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Εδώ αναφερόμαστε στην εφαρμογή του άρθρου 130 του νόμου 4611/2019, το οποίο αφορά τη δυνατότητα προοδευτικής αποδέσμευσης λογαριασμών για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους.

Πώς δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός

Για να δηλώσετε ακατάσχετο λογαριασμό, πρέπει να μπείτε στη σελίδα της ΑΑΔΕ.

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να υποβάλετε  δήλωση μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού βάσει του ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α'/7.4.2014).

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

-    Συμπληρώνετε τον IBAN λογαριασμό

-    Επιλέγετε το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης

-    Επιλέγετε «Αποθήκευση»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top