Κοινωνικό μέρισμα: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Τον Δεκέμβριο θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Δείτε τι είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο Open για το μέρισμα και επίδομα θέρμανσης

Σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες, νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας και χαμηλοσυνταξιούχους, θα μοιράσει η κυβέρνηση το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2019.

Με τις εκτιμήσεις να είναι για υπερπλεόνασμα στα 500 εκατομμύρια ευρώ (ίσως και λίγο περισσότερο) η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ως μέρισμα περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφή φόρου, μέρισμα και αύξηση επιδομάτων στο τέλος του 2019

Υπενθυμίζεται πως ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει προβλεφθεί να θα δοθούν 138 εκατομμύρια ευρώ για να μειωθεί η προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο στις επιχειρήσεις και τους μη μισθωτούς στο 95%, από 100%.

Οι σκέψεις, που κάνει το οικονομικό επιτελείο, είναι να δοθεί το ποσό στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κοινωνικό μέρισμα: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Σημειώνεται πως δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το ύψος του ΚΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Παράλληλα, θα βοηθούν κάποιοι μικροσυνταξιούχοι χωρίς επιβάρυνση στο κονδύλι των συντάξεων, ώστε να αποφευχθούν και πιθανά… βέτο από τους θεσμούς.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να εκπληρούν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται από την κινητή και ανίκητη περιουσία της κάθε νοικοκυριού συγκεκριμένα:

Ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, έως το ανώτατο όριο των 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία

1 .Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:

- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.

- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top