Παραθαλάσσια «φιλέτα» και επαύλεις με ΕΝΦΙΑ… 21 ευρώ

Δύσκολη η εξίσωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών

Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη

Μεγάλες αδικίες στον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να διορθώσουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της πολλοστής απόπειθρας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, επιβαρύνονται υπέρμετρα, όταν υπερπολυτελείς επαύλεις ή παραθαλάσσια οικόπεδα-«φιλέτα» πληρώνουν ψίχουλα, απλά και μόνο επειδή βρίσκονται εκτός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.

ΕΝΦΙΑ… στο ταβάνι: Ποιοι θα δουν μεγάλες αυξήσεις το 2020

Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή διατίθεται προς πώληση οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων στην Πάρο, έναντι της παραλίας Σάντα Μαρία, με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικιών συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ., αντί ποσού 460.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της έκτασης ανέρχεται σε 134.000 ευρώ, εντούτοις ο ετήσιος φόρος είναι μόλις... 21 ευρώ!

Με νέες αντικειμενικές τιμές ο ΕΝΦΙΑ του 2020

Αντίστοιχα, μια υπερπολυτελής βίλα 550 τ.μ. στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, ηλικίας περίπου 20 ετών, με έξι υπνοδωμάτια και πέντε πλήρη μπάνια, με ανεμπόδιστη θέα στην ομώνυμη παραλία, επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 1.010 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μόλις 1,8 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που το ακίνητο πωλείται προς 3,5 εκατ. ευρώ.

Tην ίδια στιγμή, διαμερίσματα ηλικίας 40-50 ετών στο κέντρο της Αθήνας, όπως π.χ. Καλλιθέα, Κυψέλη, Παγκράτι, Πατήσια, Αμπελόκηποι και Βύρωνας, επιβαρύνονται με υπερδιπλάσιο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με την παραπάνω βίλα. Συγκεκριμένα, στην Κυψέλη, στα Πατήσια, ο σχετικός συντελεστής κινείται πέριξ των 3,6-3,8 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Παγκράτι και στους Αμπελοκήπους αυξάνεται ακόμα περισσότερο και διαμορφώνεται στα 4,5-4,7 ευρώ/τ.μ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν κατά την πρόσφατη διαδικασία, όταν δόθηκε στους εκτιμητές ελάχιστος χρόνος (μόλις δύο μήνες) για να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης, χωρίς μάλιστα να επιτρέπεται σε όσους είχαν καλή αντίληψη για μια περιοχή (λόγω εγγύτητας) να προτείνουν τιμές για εκείνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top