Πώς αμείβονται οι επιπλέον ώρες εργασίας

Όλα τα δεδομένη για μερική και πλήρη απασχόληση

Παιχνίδι και κέρματα

Τριών ταχυτήτων θα είναι η νόμιμη αποζημίωση των επιπλέον ωρών εργασίας στη μερική και την πλήρη απασχόληση, μετά την ψήφιση των προωθούμενων διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εξαφανίζονται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας»

Στη μερική απασχόληση θεσμοθετείται πλέον προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέρα από τη συμφωνηθείσα, ενώ για όσους ξεπερνούν ημερησίως ή εβδομαδιαίως τα όρια της πλήρους απασχόλησης ισχύει ήδη προσαύξηση 20% για υπερεργασία και 40% για υπερωρία.

Αυξάνεται 12% το κόστος της υπερωρίας - Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Στο νέο καθεστώς, η πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση δε θα μπορεί πλέον αθροιστικά με τη συμφωνηθείσα να υπερβαίνει το ημερήσιο ωράριο, δηλαδή τις 9 ώρες για πενθήμερη εργασία και τις 8 ώρες για εξαήμερη εργασία.

Αναλυτικά, το νόμιμο ανώτατο ημερήσιο ωράριο εργασίας ενός μισθωτού, που απασχολείται με καθεστώς πενθήμερης πλήρους εβδομαδιαίας εργασίας, αντιστοιχεί σε 9 ώρες. Αντίθετα, για όσους απασχολούνται με καθεστώς 6ήμερης πλήρους εβδομαδιαίας εργασίας, το νόμιμο ανώτατο ημερήσιο ωράριο είναι 8 ώρες.

Οι προσαυξήσεις των αμοιβών για την επιπλέον εργασία

1.    Υπερεργασία: Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα χωρίς αυτό να λογίζεται υπερωρία.

Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης. Για όσους μισθωτούς δουλεύουν 6ήμερο η υπερεργασία ανέρχεται σε 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα).

Προσοχή: για να προκύψει υπερεργασία και ο μισθωτός να δικαιούται το επιπλέον 20% στο ωρομίσθιό του, κριτήριο αποτελεί όχι η ημερήσια, αλλά η εβδομαδιαία απασχόληση, και μάλιστα εκείνη που πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας (δεν υπολογίζονται Κυριακές και αργίες). Εάν ο μισθωτός δεν υπερβεί κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας το συμβατικό εβδομαδιαίο όριο των 40 ωρών, δεν δικαιούται την πρόσθετη αμοιβή (ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%), διότι δεν έχει πραγματοποιήσει υπερεργασία.

2.    Υπερωρία: Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ως υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών ημερησίως, προκειμένου για εργαζόμενους με το σύστημα της 5νθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Αντίθετα για τους εργαζόμενους με το σύστημα της 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ως υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 8 ωρών ημερησίως.

Η υπερωρία αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% (αμοιβή μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως, τηρουμένων των διατάξεων για τη νομιμοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης).

Προσοχή: στην περίπτωση της υπερωριακής εργασίας, λαμβάνεται υπόψη όχι η εβδομαδιαία, αλλά η ημερήσια εργασία.

3.    Πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση: Η επιπλέον εργασία στη μερική απασχόληση, εφόσον δεν ξεπερνούσε κατά περίπτωση λόγω εβδομαδιαίου ή ημερήσιου ωραρίου τα ανωτέρω όρια της υπερεργασίας ή της υπερωρίας δεν αμείβοταν με προσαύξηση. Πλέον προβλέπεται προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει ο μισθωτός απασχολούμενος στη μερική απασχόληση.

Με τη νέα διάταξη τίθεται πρόσθετη ρήτρα που ορίζει πως η πρόσθετη εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ' ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου (μέχρι 9 ώρες την ημέρα για 5νθήμερο και μέχρι 8 ώρες την ημέρα για 6ήμερο).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Έστω ένας εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης από Δευτέρα έως Παρασκευή (πενθήμερος) επί 4ωρο ημερησίως (σύνολο 20 ώρες). Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία 3 ωρών μια ημέρα την εβδομάδα, για κάθε ώρα επιπλέον του συμφωνημένου 4ώρου θα πρέπει να αμειφθεί με προσαύξηση ωρομισθίου 12%. Συνεπώς, ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον αμοιβή 12% επί του ωρομισθίου του για τις τρεις επιπλέον ώρες. Ταυτόχρονα δεν προκύπτει υπέρβαση 40 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα υπερεργασίας (προσαύξηση 20%). Επίσης, δεν παραβιάζεται το όριο των 9 ωρών ημερησίως και, άρα, δεν συντρέχει θέμα υπερωρίας (προσαύξηση 40%).

Έστω ένας εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης από Δευτέρα έως Παρασκευή (πενθήμερος) επί 6ωρο ημερησίως (σύνολο 30 ώρες). Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία 3 ωρών μια ημέρα την εβδομάδα, για κάθε ώρα επιπλέον του συμφωνημένου 6ώρου θα πρέπει να αμειφθεί με προσαύξηση ωρομισθίου 12%. Συνεπώς, ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον αμοιβή 12% επί του ωρομισθίου του για τις τρεις επιπλέον ώρες. Ταυτόχρονα, δεν προκύπτει υπέρβαση 40 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας (33 ώρες), συνεπώς δεν τίθεται θέμα υπερεργασίας (προσαύξηση 20%). Επίσης, δεν παραβιάζεται το όριο των 9 ωρών ημερησίως, συνεπώς δεν συντρέχει θέμα υπερωρίας (προσαύξηση 40%).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top