Η μεγάλη άνοδος στις τιμές των ακινήτων απειλεί τις μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ

Ενδεχόμενες αυξήσεις θα φέρουν ντόμινο σε πάνω από 20 φόρους και τέλη

Ξύλινο σπιτάκι και χρήματα

Nα εκτινάξει τις νέες αντικειµενικές αξίες, ενόψει της αναπροσαρµογής τους που αποτελεί µνηµονιακή υποχρέωση, απειλεί η μεγάλη αύξηση, που καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Η προηγούµενη κυβέρνηση είχε «παγώσει» τη διαδικασία λόγω εκλογών και τώρα το υπουργείο Οικονοµικών πρέπει να διαχειριστεί το πρόβληµα µε τέτοιο τρόπο, ώστε να µην ακυρωθούν οι ελαφρύνσεις από τη µείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως στα χαµηλά και µεσαία νοικοκυριά.

Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές εµπορικότητας, παλαιότητας, προσόψεως και ορόφου.

Ο µεγαλύτερος κίνδυνος για αύξηση των αντικειµενικών αξιών, σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, αφορά τις 4.132 περιοχές της χώρας όπου διατηρήθηκαν οι τιµές στα ίδια επίπεδα, µε στόχο να µην πληγούν προεκλογικά οι ιδιοκτήτες.

Στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν παραδείγµατα, όπου βάσει των σηµερινών δεδοµένων προκύπτουν αυξήσεις – που σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 25% – και έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τρόπους για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισµού των αντικειµενικών τιµών.

Επιπλέον, ενδεχόµενες αυξήσεις θα προκαλέσουν ντόµινο επιβαρύνσεων σε περισσότερους από 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ακόµα και οι µεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως επισηµαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σε µια περίοδο που το ζητούµενο είναι η ανάπτυξη και η αναθέρµανση της οικοδοµικής δραστηριότητας, δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα πλήξουν αυτόν τον στόχο.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, που έλαβαν στα χέρια τους πριν από λίγες ηµέρες οι φορολογούµενοι, υπολογίστηκε σύµφωνα µε τις ισχύουσες αντικειµενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συµπληρωµατικό ΕΝΦΙΑ) εφαρµόστηκε ο µειωτικός συντελεστής 10%-30%, ανάλογα µε το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top