«Ώρα» πληρωμών: Έρχεται επιστροφή φόρου πριν τις εκλογές

Για όσους υπέβαλαν φορολογική δήλωση έως τις 7 Ιουνίου

σπίτια στην Αθήνα

Επιστροφές φόρου θα δουν στους λογαριασμούς τους χιλιάδες φορολογούμενοι εντός των ημερών, ενώ παράλληλα αναμένεται η πληρωμή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΑΔΕ αναμένεται να «τρέξει» νέο γύρο επιστροφών φόρου. Εκτιμάται ότι θα πιστωθούν 50 εκατ. ευρώ σε περίπου 165.000 φορολογούμενους, οι οποίοι υπέβαλαν  φορολογική δήλωση έως τις 7 Ιουνίου. Η προηγούμενη πληρωμή είχε συμπέσει με την παραμονή των ευρωεκλογών οπότε – στις 24 Μαΐου- είχαν πιστωθεί επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποβάλλει δηλώσεις έως τις 12 Μαΐου.

Κάτω από 300 ευρώ ο μέσος φόρος που θα επιστραφεί

Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι έξι στους δέκα Έλληνες μένουν «αδιάφοροι» για το εκκαθαριστικό, αφού αυτό είναι μηδενικό και δεν προκύπτει φόρος ούτε να πληρώσουν ούτε να εισπράξουν από επιστροφή.

Σχεδόν τρεις στους δέκα Έλληνες, όμως, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο από εκείνο που τους έχει παρακρατηθεί, καθώς το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος που προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι στα 706 ευρώ.

Πληρωμές πριν την κάλπη: Πότε θα δοθούν συντάξεις, επιδόματα, ΚΕΑ

Επιστροφή φόρου για πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες

Αντίθετα, το μέσο ποσό επιστροφής για τον έναν στους δέκα φορολογούμενους, που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό και περιμένουν επιστροφή, είναι μόλις 287 ευρώ.

Πληρωμή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης

Στις 26 ή τις 27 Ιουνίου αναμένεται η πληρωμή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης. Ο προγραμματισμός φέρεται να έχει ανακοινωθεί από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ στους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών στις αρχές του μήνα και τώρα να είναι η ώρα των πληρωμών.

Καλοκαιρινές διακοπές με το επίδομα… θέρμανσης – Πριν τις εκλογές η πληρωμή

Το επίδομα φτάνει έως τα 400 ευρώ, βάσει της ανώτατης κατανάλωσης λίτρων ανά κλιματική ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν:

α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο και 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

α) Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο φόρος εισοδήματος δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα επιστροφών για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον μήνα Απρίλιο δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου (το μεγαλύτερο μέρος αφορά ΦΠΑ) αυξήθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 417 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top