Νέο ηλεκτρονικό εργαλείο για την καταπολέμηση της απάτης ΦΠΑ στην ΕΕ

Έρχεται το TNA ανακοίνωσε ο Μοσκοβισί

Εργαλείο για την καταπολέμηση της απάτης ΦΠΑ στην Ε.Ε.

Ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που θα βοηθήσει τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να εντοπίσουν τους εγκληματίες που πραγματοποιούν απάτες με το ΦΠΑ στην ΕΕ και να γλιτώσουν δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με το επιτελείο Μοσκοβισί, το οποίο έχει αφιερώσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου συστήματος, δίνεται έτσι η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να ανταλλάσσουν ταχέως και να επεξεργάζονται από κοινού τα δεδομένα ΦΠΑ, οδηγώντας σε γρήγορο εντοπισμό ύποπτων δικτύων.

Το εργαλείο ονομάζεται TNA (Transaction Network Analysis) και έρχεται ως τεχνική απάντηση στο τεράστιο κόστος απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για τα δημόσια οικονομικά, με την Κομισιόν να καταγγέλει ότι "εγκληματικές συμμορίες επωφελούνται σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων".

Το TNA, που αναπτύχθηκε μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν, θα επιτρέψει επίσης μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του δικτύου της ΕΕ για τους εμπειρογνώμονες κατά της απάτης (Eurofisc) και πρόκειται να αναλύει από κοινού πληροφορίες όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Θα ενισχύσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών φορολογικών λειτουργών, επιτρέποντας στους αξιωματούχους της υπηρεσίας Eurofisc να διασταυρώνουν τις πληροφορίες και ποινικά μητρώα, βάσεις δεδομένων και πληροφορίες που κατέχει η Ευρωπόλ και ο OLAF, η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, και να συντονίζει τις διασυνοριακές έρευνες.

Οι αξιωματούχοι για την καταπολέμηση της απάτης από τα Κ-Μ που συμμετείχαν στο TNA συμφώνησαν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του εργαλείου και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν. Το TNA, το οποίο τα κράτη μέλη άρχισαν να χρησιμοποιούν σήμερα, θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές, πράγμα που θα οδηγήσει σε γρήγορη δράση όταν επισημανθεί η πιθανή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Π.Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ποινική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ "είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια οικονομικά μας" και "η εξάλειψή τους πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ".

Προειδοποίησε μάλιστα ότι "η πρόοδος αυτή δεν μειώνει την ανάγκη για βαθύτερη και πιο θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το τεράστιο όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται διασυνοριακά στην ΕΕ".
 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top