Πρώτη κατοικία: Στον «αέρα» οι δανειολήπτες - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Αναλυτικά τα ποσά για την κρατική επιδότηση της δόσης σε πίνακα

Μετρητά σπίτι

Ώρες αγωνίας περνούν 150.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, καθώς δεν μπορούν ακόμη να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων δεν είναι έτοιμη και το σύστημα αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει. 

Παράλληλα, το θέμα της κρατικής επιδότησης της δόσης εκκρεμεί, καθώς οι Βρυξέλλες δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο» φως.

Στις αρχές του φθινοπώρου εκτιµούν οι τράπεζες ότι θα λειτουργήσει πλήρως η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η πλατφόρμα ότι θα είναι έτοιµη έως το τέλος Ιουνίου, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του φθινοπώρου.

Ουσιαστικά, δηλαδή, όχι μόνο οι δανειολήπτες είναι ξεκρέμαστοι από την 1η Μαρτίου, αλλά και ο χρόνος που θα τους δοθεί για να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου πλαισίου προστασίας θα είναι µόλις τέσσερις µήνες, από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεµβρίου έως το τέλος του 2019, οπότε και λήγει η ισχύς του νέου νόµου.

Πόσο θα επιδοτείται η μηναία δόση του στεγαστικού και του επιχειρηματικού δανείου

Η κρατική επιδότηση θα κυμαίνεται από 20% έως 50%, ανάλογα με το είδος και το εισόδημα του νοικοκυριού, τα οποία θα ελέγχονται κάθε χρόνο.

Το μέγιστο ετήσιο εισόδημα, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση είναι οι 36.000 ευρώ, για οικογένεια με τρία παιδιά.

Πίνακας με κρατική επιδότηση δόσης

Η κρατική επιδότηση για τη δόση του στεγαστικού δανείου θα φτάνει έως το 50% του ποσού, αλλά υπό αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, που θα ελέγχονται κάθε χρόνο

Για τις οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα φθάνει έως το 30% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες των οφειλετών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top