Απόφαση - «ανάσα» για εργαζόμενους με μπλοκάκια από το ΣτΕ

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

Συμβούλιο της Επικρατείας

Απόφαση – «ανάσα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για δεκάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκια», οι οποίοι έχουν αλλάξει επάγγελμα.  Όπως  έκρινε το ΣτΕ στην περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Συγκεκριμένα, το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτική απόφασή του έκρινε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες  οι οποίοι είχαν μεν προβεί στο παρελθόν σε έναρξη εργασιών αλλά σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους, ανεξάρτητα  από το εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε και  ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στη συνέχεια ακολουθήσει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας και η  εγκύκλιος ΠΟΛ1223/2011, η οποία προβλέπει το αντίθετο,  συγκρούεται με τις διατάξεις του νόμου 3986/2011. 

Το ΣτΕ έκρινε την υπόθεση δικηγόρου, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, για την παροχή επιχειρηματικών σύμβουλων και συμβουλών διαχείρισης, αλλά έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών.Ο ίδιος δικηγόρος το 2015 έκανε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία.

Για τα δύο πρώτα έτη της δικηγορίας υπήρξε επιβολή τέλους  επιτηδεύματος εις βάρος του,  ύψους 650 ευρώ, κατά της οποίας προσέφυγε στο ΣτΕ.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top