Διαγραφή χρεών με μία αίτηση στον ΕΦΚΑ – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Από μέρα σε μέρα θα ανοίξει η εφαρμογή

Ευρωκέρματα και χαρτονομίσματα

Με μία αίτηση στον ΕΦΚΑ θα μπορούν να πετύχουν διαγραφή χρεών και προστίμων οι διπλοασφαλισμένοι επαγγελματίες, αγρότες και δημοσιογράφοι.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποδείξουν ότι η κανονική τους ασφάλιση ως το 2016 ήταν σε ένα Ταμείο και η δεύτερη ασφάλιση που τους ζητήθηκε στο παρελθόν ήταν αχρείαστη, και επομένως δε χρειάζεται να πληρώσουν αυτά που τους καταλογίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε περίπτωση που πλήρωσαν τις εισφορές της διπλής ασφάλισης, δε θα πάρουν τίποτε πίσω, αλλά ό,τι έδωσαν θα συνυπολογιστεί στη σύνταξή τους.

Αν όμως χρωστούν εισφορές, δε θα αναζητηθούν και θα σβήσουν υπό όρους.

Η αίτηση δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για να αρχίσουν οι ηλεκτρονικές υποβολές, ωστόσο εκτιμάται πως αυτό θα γίνει στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τι προβλέπουν οι τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο Πετρόπουλος

- Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς λόγω ιδιότητας και απασχόλησης ζητούν τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους από τη δεύτερη ασφάλισή τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ. Για τη διαγραφή οφειλών θα πρέπει να αποδεικνύεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα που έπρεπε να πληρώσει διπλή εισφορά. Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Η διαγραφή χρεών επεκτείνεται σε επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ εφόσον υπήρξαν διπλές εισφορές. Με την αίτηση και μέχρι την έκδοση απόφασης αναστέλλονται κατασχέσεις.

- Όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, με αίτηση στον ΕΦΚΑ. Θα πρέπει να αποδεικνύεται όμως ότι η υπαγωγή σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ έγιναν για την ίδια δραστηριότητα και ότι είχαν πλήρη ασφάλιση στον ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον ΟΑΕΕ.

- Οι δημοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 1992) προερχόμενοι από το ΤΣΠΕΑΘ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και τους ζητήθηκε να πληρώσουν εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ζητούν με αίτηση τη διαγραφή των βεβαιωμένων και μη οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ, εφόσον αποδεικνύεται ότι η υπαγωγή τους στον ΟΑΕΕ έγινε για δημοσιογραφικές υπηρεσίες κα ότι είχαν πλήρη ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top