ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου: Τι γίνεται εάν σας χρωστά χρήματα η εφορία

Πότε να εξοφλήσετε τον φόρο ακινήτων εάν χρωστάτε και μετά τον συμψηφισμό

H Αθήνα το βράδυ

Στην αναμονή εδώ και περίπου έναν μήνα βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι, που περιμένουν επιστροφή φόρου εισοδήματος αλλά και ΦΠΑ από την εφορία.

Ο λόγος είναι οι μαζικοί συμψηφισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς έπρεπε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΕΝΦΙΑ, προτού γίνει η οριστική εκκαθάριση.

Με τη διορία της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων να έληξε την περασμένη Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, πλέον υπάρχουν δύο… ταχύτητες φορολογούμενων: αυτοί που το ποσό της επιστροφής του φόρου ήταν μεγαλύτερο από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ και αυτοί που η επιστροφή φόρου ήταν μικρότερη της οφειλής για τον φόρο ακινήτου.

Πώς θα πάρετε τα χρήματά σας από την εφορία

Με τη διαδικασία των συμψηφισμών φόρων να έχει (θεωρητικά) ολοκληρωθεί, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος και μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, θα λάβουν το ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση (πιθανόν να έχει ήδη συμβεί). 

Παράδειγμα

  • Φορολογούμενος δικαιούταν 1.200 ευρώ επιστροφή φόρου και έπρεπε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ. Η εφορία πρέπει να του επιστρέψει 200 ευρώ, μετά την εκκαθάριση και τον συμψηφισμό με την οφειλή για τον φόρο ακινήτων. Το ποσό θα μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Όσοι, από την άλλη, είχαν επιστροφή φόρου μικρότερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να καταβάλλουν το υπόλοιπο ποσό. Αυτό θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου του 2019, που είναι η διορία για την πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα

  • Φορολογούμενος δικαιούταν 1.000 ευρώ επιστροφή φόρου και έπρεπε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.200 ευρώ. Μετά την εκκαθάριση και τον συμψηφισμό με την οφειλή για τον φόρο ακινήτων, πρέπει να πληρώσει το ποσό των 200 ευρώ. Η οφειλή μπορεί να πληρωθεί μέχρι τις 31/1/2019, που λήγει η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top