Το «τέρας» της ανεργίας δε «σκοτώνεται» με τίποτα!

Μεταμφιέστηκε απλώς σε υποαπασχόληση - Διαβάστε τα στοιχεία

ΟΑΕΔ νέοι άνεργοι

Παρά  την επιστροφή του ΑΕΠ της Ελλάδας σε θετικό  πρόσημο, φαίνεται ότι είναι αρκετά μακρύς ο δρόμος που απομένει να διανυθεί ακόμη, ώστε τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας  να προσεγγίσουν έστω τα προ κρίσης επίπεδα.      

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας Έρευνας Απασχόλησης της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  (ΕΛΣΤΑΤ) για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2018,  τον  συγκεκριμένο μήνα το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 19,1% έναντι 21,3% τον Ιούνιο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 19,3% τον Μάιο του 2018. 

Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2018, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.863.337 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 909.258 άτομα ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.203.945 άτομα. 

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 83.866 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 (αύξηση 2,2%) και κατά 17.656 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (αύξηση  0,5%).

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2009 

Λίγους μόλις μήνες πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, που με αφορμή τη Lehman Brothers σάρωσε οικονομίες και χώρες, τίποτε δεν προμήνυε ότι η Ελλάδα θα βίωνε ποτέ τα εξωφρενικά ποσοστά ανεργίας που  εξακολουθεί να την πλήττει. Οι περισσότεροι πολίτες κουνούσαν με συμπάθεια το κεφάλι όταν μάθαιναν ότι στην Ισπανία π.χ. τη δεκαετία του 2000 ήδη η ανεργία έφθανε στο 20%, αλλά στη συνέχεια «έζησαν στο πετσί τους» τι σημαίνει έλλειψη απασχόλησης και τι συνέπειες  θα είχε σε όλα τα επίπεδα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2008 η ανεργία είχε πέσει στο 7,3% μόλις, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2004 και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγα χρόνια αργότερα θα προσέγγιζε το 30%! 

Αλλά ακόμα και όταν ξέσπασε η κρίση, όπως συνέβη και με την πραγματική οικονομία, οι συνέπειες στην απασχόληση καθυστέρησαν να διαφανούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η  λανθασμένη τελικά πρόσκαιρη εντύπωση ότι η κρίση αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση και μόνο της χώρας. 

Τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, η ανεργία βρισκόταν ακόμη στο 10,0%, ενώ όταν ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωνε την προσφυγή σε πρόγραμμα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας από το Καστελόριζο, τον Μάιο του 2010, η ανεργία βρισκόταν στο 12,3%. 

Η εκτίναξη της ανεργίας ξεκινά ουσιαστικά με την εφαρμογή των μέτρων που έπλητταν ευθέως τον ιδιωτικό τομέα, την ίδια στιγμή που ο δημόσιος παρέμενε άθικτος ουσιαστικά σε επίπεδο απασχόλησης,  έστω και με μεγάλη περικοπή μισθών. Τον Δεκέμβριο του 2010 το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται στο 14,7% για να σκαρφαλώσει τον Δεκέμβριο του 2011 στο 21,2%.

Παρά την αλλαγή κυβερνήσεων θα συνεχίσει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φθάνοντας στο τέλος του 2012 το 26, 5%  και στο ιστορικά υψηλότερο σημείο τον Ιούλιο του 2013 (27,9%). Στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακά μία μικρή μείωση, με το ποσοστό της ανεργίας να πέφτει στο 25,7% κατά την κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015 για να σημειώσει άνοδο εκ νέου τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς (26,1%). Παρά τις διακυμάνσεις τον Αύγουστο το 2015 έπεσε κάτω από το 25% (24,8%) αλλά θα χρειασθεί να φτάσουμε στον Φεβρουάριο του 2017 για να πέσει κάτω από το 23% (22,6%) και στον Απρίλιο του 2018 για να πέσει κάτω από το 20% (19,9%). 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ Ή ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ       

Περαιτέρω  ανησυχία προκαλεί όμως ότι αρκετοί από όσους εμφανίζονται τυπικά να είναι απασχολούμενοι, ουσιαστικά υποαπασχολούνται μέσω «ευέλικτων» μορφών εποχιακής ή μερικής απασχόλησης και με μισθούς ακόμη και κάτω των… 300 ευρώ.  

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα από τα στοιχεία του πληροφοριακού  συστήματος Εργάνη τον Μάιο του 2018 προκύπτει ότι  από τις 768.435 νέες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τετράμηνο του ίδιου χρόνου, οι 382,526 προσλήψεις ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 290.411 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 95.498 ήταν εκ περί τροπής απασχόλησης. Γεγονός που σημαίνει ότι το 49,78% των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα ήταν πλήρους απασχόλησης ενώ  ευέλικτες μορφές εργασίας ήταν το 50,22% των προσλήψεων το παραπάνω χρονικό διάστημα,  ξεπερνώντας τις «κανονικές»  θέσεις εργασίας! 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Τα συμπεράσματα που προκαλούν επιπλέον ανησυχία ότι παρά τη μερική αποκλιμάκωση της ανεργίας στα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν δείχνει να έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα η «έκρηξη» του τουρισμού στη χώρα, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν δομικές αδυναμίες που αποτρέπουν μια πραγματική βελτίωση της εικόνας στην απασχόληση. 

Τέτοιες  είναι η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων το τελευταίο διάστημα με προφανή στόχο να εμφανισθεί ακόμη μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, η απουσία μεγάλων επενδύσεων σε μαζική κλίμακα από τον ιδιωτικό τομέα, η ύπαρξη αντικινήτρων (όπως οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές) για την πραγματοποίηση προσλήψεων κ.α. 

Όσο τα δομικά προβλήματα δεν επιλύονται φαίνεται ότι η ανεργία θα εξακολουθεί να επιμένει σε υψηλά ποσοστά παρά τη «μεταμφίεση» της σε υποαπασχόληση με «μισθούς» λίγων εκατοντάδων ευρώ…        

Του Αλέξη Διακόπουλου 

adiakopoulos@star.gr
                                 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top