Τα δύο νέα επιδόματα των 360 ευρώ που αφορούν χιλιάδες

Για ανασφάλιστους υπερήλικες και για άνεργους αυτοαπασχολούμενους

Χαρτονομίσματα ευρώ

Χιλιάδες δικαιούχους αφορούν τα δύο νέα επιδόματα των 360 ευρώ, το Επίδομα Ανασφάλιστου Υπερήλικα και το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες.

Το πρώτο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες που, αν και έχουν φτάσει την ηλικία των 67 ετών, δε μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών άνω των  20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ).

Το μέτρο επίσης αφορά αγρότες του πρών ΟΓΑ που οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Το δεύτερο αφορά πρώην αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης.

Οι προϋποθέσεις για το Επίδομα Ανασφάλιστου Υπερήλικα

- ηλικία 67 ετών

- διαμονή νόμιμη και μόνιμη στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό)

- ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320€ ή οικογενειακό έως 8.640€.

- δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν (εδώ εντάσσεται η έννοια των οφειλών) σύνταξη μεγαλύτερη από 360€. 

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

-    Να έχει συμπληρωθεί από τον δικαιούχο 3ετία συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στον πρώην Τομέα του ΕΤΑΑ.

-    Να έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα, να μην καταβάλλεται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ.

-    Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό
εισόδημα τα 30.000 ευρώ.

-    Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Το επίδομα των 360 ευρώ τον μήνα καταβάλλεται για διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top