Οι μειωμένες εισφορές για ελ. επαγγελματίες, δικηγόρους, γιατρούς, αγρότες

Μειώνονται κατά το ένα τρίτο για 250.000 ασφαλισμένους από 1/1/2019

Ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, αγρότες

Παραδείγματα με πίνακες για τις μειώσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, κλπ.) και των αγροτών, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι εισφορές θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο για 250.000 ασφαλισμένους από την αρχή του νέου έτους.

Ειδικότερα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες)::

-    Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

- Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Πίνακας: Οι νέες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίεςΠίνακας: Οι νέες εισφορές για τους δικηγόρους και μηχανικούςΠίνακας: Οι νέες εισφορές για τους γιατρούςΠίνακας: Οι νέες εισφορές για τους αγρότες
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top