Το Βέλγιο στέλνει στην Ελλάδα «δώρο» 221 εκατομμυρίων ευρώ

Από τόκους ελληνικών ομολόγων

Το Βέλγιο θα καταβάλλει στην Ελλάδα 221,8 εκ ευρώ

Το Βέλγιο θα καταβάλλει στην Ελλάδα συνολικά 221,8 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέρχονται από τόκους που έλαβε από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχε αγοράσει στο παρελθόν, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες L’ Echo, La Libre, Le Soir και De Standaard. 

Επισημαίνεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο να επιστρέψουν, υπό όρους, στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζές τους από τα ελληνικά ομόλογα, με το σκεπτικό ότι «κανείς δεν θέλει να αποκομίσει κέρδη από την ελληνική κρίση», όπως διευκρίνισε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα».

Τα βελγικά δημοσιεύματα υπενθυμίζουν ακόμα ότι μεσούσης της κρίσης το 2010, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει τε επαναγορά ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που επέτρεψε στο ευρωσύστημα (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες) να πραγματοποιήσουν κέρδη.

Στο Eurogroup της 22ης Ιουνίου όμως, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να αποδώσουν αυτά τα κέρδη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας.

Οι εν λόγω επιστροφές θα γίνονται μέσω του ESM τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο κάθε χρονιάς αρχής γενομένης από το 2018 και θα διαρκέσουν μέχρι το 2022.

Tέλος, διευκρινίζεται ότι η απόδοση των εν λόγω κερδών στην Ελλάδα τελεί υπό την αίρεση ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top