Έντονες πιέσεις για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τρόικα

Τον Σεπτέμβριο στο σφυρί 1.500 κατοικίες που είναι εκτός νόμου Κατσέλη

πρωτη κατοικια πλειστηριασμοι τροικα κοκκινα δανεια 1.500

Η πρώτη κατοικία μπαίνει στον χορό των πλειστηριασμών.

Από τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πρώτες πράξεις εκπλειστηρίασης από την πλευρά των τραπεζών κατόπιν του τελεσίγραφου για την άμεση μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχει δώσει στις διοικήσεις η επόπτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δεν είναι άλλη από την επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Ντανιέλ Νουί. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τη νομική διαδικασία της καταγγελίας και 1.500 ακίνητα που αντιπροσωπεύουν και είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία ανεβαίνουν σταδιακά στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί α' κατοικίας θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα ενταθούν τους επόμενους μήνες. 

Πρόκειται για πρώτες κατοικίες, οι οποίες αποτελούν ενέχυρα/εγγυήσεις σε «κόκκινα» δάνεια τόσο στεγαστικά όσο και μικρά εταιρικά (κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών, πολύ μικρών και ατομικών εταιρειών).

Αξία δύο ταχυτήτων Οι 1.500 πρώτες κατοικίες που έχουν πάρει τον δρόµο του πλειστηριασµού έχουν χωριστεί από τις τράπεζες σε δύο κατηγορίες όσον αφορά την αξία τους:

- Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο δύο τραπεζών.

- Στη δεύτερη κατηγορία η αξία των ακινήτων διαµορφώνεται στα 100.000 ευρώ και ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των άλλων δύο συστηµικών τραπεζών. Το ύψος των «κόκκινων» δανείων που αντιστοιχούν στα εν λόγω ακίνητα κυµαίνεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, πάνω από τα 150.000 ευρώ και φθάνουν έως και τα 250.000 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι όσο προχωρούν οι πλειστηριασµοί τόσο θα βγαίνει στο σφυρί και η πρώτη κατοικία, η οποία προστατεύεται µόνο για όσους δανειολήπτες καλύπτονται από τις νοµικές διατάξεις του νόµου Κατσέλη.

Ωστόσο, επισηµαίνουν ότι «δεν αναµένεται να πλειστηριαστούν τα σπίτια όσων πραγµατικά βρίσκονται σε δυσµενή οικονοµική και κοινωνική κατάσταση». Την ίδια στιγµή, βέβαια, προειδοποιούν ότι όσοι δανειολήπτες δεν προσέλθουν στις τράπεζες µε σκοπό τη ρύθµιση του δανείου, θα βρεθούν αντιµέτωποι και µε τον πλειστηριασµό του ακινήτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top