Πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων για τα ανασφάλιστα οχήματα

Η ΑΑΔΕ στέλνει τα στοιχεία στην αστυνομική αρχή

Αντιμέτωποι με ακόμη πιο τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με ποινή φυλάκισης, εάν εμπλακούν σε ατύχημα, κινδυνεύουν όσοι δεν ασφάλισαν τα οχήματα τους, παρά το «ραβασάκι» που τους έστειλε η εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει  τις επόμενες μέρες τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν με ανασφάλιστα οχήματα στην αρμόδια αστυνομική αρχή για την επιβολή προστίμων και κυρώσεων.

Ήδη, οι αμελείς οδηγοί θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο από 100 έως 250 ευρώ.

Ειδικότερα, το πρόστιμο ανέρχεται σε: 

-    100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά
-    150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω
-    200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά
-    250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω

Από εκεί και πέρα, οι παραβάτες απειλούνται με:

- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

- Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

- Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά  και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

- Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος της ΑΑΔΕ στα τέλη Απριλίου είχε εντοπίσει πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες οχημάτων με ανασφάλιστα οχήματα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top