Τα λάθη… κοστίζουν: Προσοχή στις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων!

Προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις, όπου χρειάζεται, πριν υποβάλλετε τη δήλωση

Προσοχή στις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων

Συνεχίζεται και φέτος η προσυμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έντυπο Ε1.

Τα στοιχεία αυτά περνούν τα οποία συλλέγονται ηλεκτρονικά από τα λογιστήρια των εργοδοτών, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα, και διάφορους άλλους φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται οι φορολογούμενοι.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή διότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος της ορθότητας όλων των προσυμπληρωμένων στοιχείων.

«Οπουδήποτε διαπιστωθεί ασυμφωνίας, είτε από τον φορολογούμενο είτε από τον λογιστή του, όπως για παράδειγμα σε βεβαιώσεις αποδοχών μισθών, συντάξεων ή επιτηδευματιών απευθυνθείτε αμέσως για τις απαραίτητες διορθώσεις στους φορείς στους οποίους χορήγησαν την συγκεκριμένη βεβαίωση, σαφέστατα πριν προχωρήσετε στην υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης» εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.

Διαφορετικά, η «ταλαιπωρία» της συμπληρωματικής/τροποποιητικής δήλωσης (συν το πρόστιμο 100 ευρώ) είναι μονόδρομος για μην πληρώνετε – σε ενδεχόμενο λάθους - έξτρα φόρο για εισοδήματα που δεν υπάρχουν!

Η έκπτωση φόρου και πως να την κερδίσετε

Για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, ισχύει η μείωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχουν πραγματοποιηθεί οι δαπάνες που προβλέπονται και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εκτός - φυσικά -  των περιπτώσεων που ρητά ορίζονται στον νόμο.

Διαβάστε ακόμη: Αποδείξεις και έκπτωση φόρου: Ποιες κρατάμε και γιατί

Συγκεκριμένα η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε:

1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα (ισοδυναμεί στην πράξη με αφορολόγητο όριο 8.636,36 ευρώ)

1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο (ισοδυναμεί στην πράξη με αφορολόγητο όριο 8.863,64 ευρώ)

2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα (ισοδυναμεί στην πράξη με αφορολόγητο όριο 9.090,91 ευρώ)

2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα (ισοδυναμεί στην πράξη με αφορολόγητο όριο 9.545,45 ευρώ).

Πως υπολογίζεται η έκπτωση φόρου

Το ποσό της έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο καθένας θα αφαιρείται από τον αρχικώς αναλογούντα φόρο για τον κάθε φορολογούμενο.

Πως προκύπτει αυτός; Με την εφαρμογή του συντελεστή φόρου που ισχύει αναλόγως το εισόδημα (22%, 29%, 37% και 45%).

Παράδειγμα: Συνταξιούχος χωρίς προστατευόμενα τέκνα με εισόδημα από συντάξεις ύψους 14.000 ευρώ. Ο φόρος που του αναλογεί ανέρχεται σε 3.080 ευρώ. Αν έχει καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες για την έκπτωση, τότε θα του αφαιρεθεί από τον φόρο το ποσό των 1.900 ευρώ. Έτσι, ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 1.180 ευρώ.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top