ΑΑΔΕ: Εξετάζεται ο ξεχωριστός φόρος (ή επιστροφή) ανά σύζυγο!

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να υποβάλλει χωριστή δήλωση

ΑΑΔΕ: Εξετάζεται ο ξεχωριστός φόρος ανά σύζυγο

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η ΑΑΔΕ η υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης να οδηγεί σε ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου μεταξύ των συζύγων ή της απαίτησης για επιστροφή!

Η  ΑΑΔΕ στην ίδια ανακοίνωσή της, δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποβάλλουν οι σύζυγοι χωριστή φορολογική δήλωση εφόσον το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει σε αυτήν,  κατόπιν της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (330/2018 Απόφαση του Β΄ Τμήματος), με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλει ο καθένας δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα ατομικά του εισοδήματα και συνακόλουθα να βεβαιώνεται χωριστά ο φόρος ή απαίτηση για επιστροφή φόρου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ. Κατόπιν των οδηγιών που δόθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει συνολική ρύθμιση, με βάση την οποία:

 •  Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εκ των δυο συζύγων το επιθυμεί, θα  μπορεί να υποβάλει χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

•   Εφόσον δεν δηλωθεί η βούληση υποβολής χωριστής δήλωσης από κανέναν εκ των δυο συζύγων, θα υποβάλλεται κοινή δήλωση με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Στην περίπτωση αυτή, δεδομένης της ήδη θεσμοθετημένης ξεχωριστής εκκαθάρισης των εισοδημάτων των συζύγων, εξετάζεται η δυνατότητα η υποβολή της κοινής δήλωσης να οδηγεί εξ ορισμού σε ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top